Народното събрание може да приеме Закона за въвеждане на еврото до края на лятото.

Това прогнозира днес служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев.

Моделите на ведомството показват, че София ще покрие необходимия за влизане в еврозоната критерий за инфлацията до края на годината, заяви още Методиев.

Министърът коментира, че последните данни потвърждават тенденцията за спад на инфлацията, който обаче все още не е достатъчен. Методиев повтори, че е възможно България да поиска извънреден конвергентен доклад веднага след като покрие номиналните критерии за присъединяване към клуба на 20-те държави, използващи единната европейска валута.

Сред работата, която страната трябваше да свърши преди присъединяването към еврозоната беше приемането на два важни нормативни акта - новия Закон за Българската народна банка и Закона за въвеждане на еврото. Методиев уточни, че Законът за въвеждане на еврото, по който се работи през последната година и половина, няма да се оценява от Европейската комисия в редовния конвергентен доклад за страната, за разлика от приетия през февруари Закон за БНБ.

Хърватия изпревари България с еврото

България и Хърватия бяха приети заедно през юли 2020 г. във валутния механизъм ERM II, известен още като "чакалнята на еврозоната". Загреб обаче успя да влезе в еврозоната още на 1 януари 2023 година.  

Според експерти фактът, че София не покрива показателя за инфлация, необходим за приемане на еврото, ще доведе до по-късното ѝ присъединяване. Планираната дата за това беше януари 2025 година.

Проблем остава инфлацията

България изпълнява останалите критерии за приемане на единната европейска валута. Държавният дълг на страната е малко над 23 % от БВП, което е второто най-ниско съотношение в ЕС. Заради валутния борд и членството в ERMII страната разполага и със стабилен валутен курс. Също така бюджетният дефицит през 2023 г. е бил едва 1,9 % от БВП.

Дългосрочният лихвен процент, който не трябва да надвишава с повече от два процентни пункта този на трите държави с най-добри показатели, също покрива изискванията - той е в размер на 3,9 процента.

Проблем остава инфлацията, която не бива да надвишава с над 1,5 процентни пункта тази на 3-те страни с най-добрите показатели в еврозоната.