Британската кино- и театрална легенда Джуди Денч ще трябва да се оттегли от сцената и филмите заради все по-рязко влошаващото ѝ се зрение. На въпрос на репортер на изложение на цветя в Челси този уикенд дали има планове за бъдещи роли тя отговори: "Не, не. Аз дори не мога да виждам", пише "Гардиън".

89-годишната актриса казва още, че има други проекти - като представянето на мемоарната ѝ книга "Shakespeare: The Man Who Pays the Rent", с която ще има срещи с читатели и обиколки в различни части на страната.

Джуди Денч има макулна дегенерация, болест, която е често срещана с надпредването на възрастта. Актрисата никога не е крила състоянието си, свързано с непрекъснато влошаващо се зрение. Пред 2022 г. тя каза пред Луи Теру: "Не искам да се пенсионирам. Но и нямам много какво да правя в момента, защото не виждам. Лошо е".

Миналата година пред "Сънди мирър" тя сподели, че все още се опитва да намери работни ангажименти, "вече не виждам на филмовата площадка, но просто трябва да го приемеш. Все още не съм намерила начина".

Денч никога не е крила трудностите, които има в работата си, заради състоянието си, разказвала е за необходимостта да учи репликите си по слух преди да отиде на снимки. През 2021 г. тя получи номинация за поддържаща роля за "Оскар" за филма "Белфаст" на Кенет Брана, появи се и в ключова роля в "Алелуя", адаптацията на Ричард Иър на пиесата на Алън Бенет.

Джуди Денч често е обяснявала, че продължава да работи, защото има ирационален страх от скуката. "Затова и имам татуировка с надпис "Carpe diem", казва актрисата.