Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов поиска оставките на цялото ръководство на „Ел Би Булгарикум“ - държавното дружество за производство на кисело мляко и други млечни продукти. Това се случи ден след обявена стачка в поделението на дружеството във Видин, последвана от реакция на (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски.

Николов и Пеевски са уличавани във връзки през годините.

Хронологията

Вчера предиобед до медиите бе разпратено прессъобщение от синдикалисти, че служителите на "Ел Би Булгарикум" ЕАД в Производствена база - Видин „се вдигнаха на протест в стремежа си не само да извоюват нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и да опазят дружеството от ликвидация“.

Те започнали тридневна предупредителна стачка.

В срок до 31 май 2024 г., ако не получат положителен отговор и не се стигне до преговори, ще преминат към последващи от закона действия - протестни митинги и ефективни стачни действия, бе посочено в прессъобщение, разпратено от пиар агенция.

Работниците настояват за увеличение на основните заплати с 30%. Исканията са още за гаранции за спазване на всички разпоредби на трудовото законодателство. Това включва спазване на графиците при сумирано изчисляване на работното време, предоставяне на специализирано работно облекло и др. Работниците настояват за безопасни условия на труд, както и за активен социален диалог и сътрудничество между работниците и ръководството на предприятието.

Изпълнителният директор Ивайло Лилов от няколко месеца упорито и системно съсипва граденото с десетилетия. Първо на собствена глава увеличи цените на крайните продукти с цели 60%, в резултат на което оборотът спадна тройно - продажби от около 20 тона на месец при трайните продукти, след увеличението на цените се стопиха до едва 6-7 т. на месец. На този фон, доставките на сурово мляко са вдигнати почти двойно. Натрупаните, във всички възможни помещения на базата, количества трайни продукти възлизат над 188 тона. Дори към ден днешен, 11 тона се съхраняват в камион. С този интензитет на продажби, опасността да се бракуват около 150 тона продукти, е съвсем реална. Това ще доведе до загуба от 3,5 млн. лв. Към тази реалност се прибавя и пълният отказ на Лилов да комуникира със служителите, както и пълното игнориране на сигналите на синдикатите, пише още в прессъобщението, в което за контакт са посочени синдикални лидери на КНСБ във Видин – Иван Спиридонов и Любен Любенов.

Според тях, Ивайло Лилов няколко пъти е заплашвал членове на КНСБ, че ако продължават да настояват за изпълнение на техните искания, ще затвори базата във Видин.

„В момента се подготвя 10% съкращение на хората в Производствената база под претекст намаления оборот. Всичко това навежда работниците на въпроса дали не се предприемат координирани действия за постепенна ликвидация на дружеството. За тях битката продължава, а политиците би следвало поне да се замислят върху случващото се, защото много скоро разрушителните процеси в "Ел Би Булгарикум" ЕАД ще бъдат необратими“, се посочва в разпространената вчера информация.

Няколко часа по-късно ДПС разпрати позиция на Делян Пеевски.

Той призова служебния министър на икономиката Петко Николов „за незабавни и решителни действия за опазване от ликвидация и фалит на единственото държавно предприятие - производител на млечни продукти и закваски - "Ел Би Булгарикум" и активен диалог с протестиращите работници от производствената база във Видин“.

„Най-важният капитал на “Ел Би Булгарикум” са хората, а самото предприятие от десетилетия е ключово за позиционирането на страната ни на световните пазари“, обявил Пеевски.

„Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната “калинка” на ПП, директорът Ивайло Лилов - партиен кадър на проваления министър от ПП Богдан Богданов, да доведе до фалит и ликвидация успешното дружество“, алармирал председателят на ДПС.

Тук Пеевски вероятно не е проверил точно информацията си. Ивайло Лилов е бивш регионален лидер на БСП. Няма информация да е член на ПП.

„В диалог със синдикатите държавата трябва да гарантира запазването на работните места, подобряването на условията на труд, увеличаването на възнагражденията на работещите и модернизиране на производствената база“, призовал Делян Пеевски.

Изглеждаше като въпрос на време да реагира и министърът Петко Николов.

Днес от ведомството му съобщиха, че той провел среща със служители на дружеството „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, които са предприели протестни действия от вчера. На нея присъствали още ръководството на предприятието и представители на синдикалните организации.

По време на срещата бяха изтъкнати натрупани редица проблеми и бяха поставени искания за увеличение на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд и на графиците при сумирано изчисляване на работното време и други. Подчертан бе нарушеният диалог между работниците и ръководството на предприятието, съобщават от министерството.

От страна на служителите бе сигнализирано още за голямо количество натрупана готова продукция, която има риск да не бъде реализирана на пазара.

На срещата д-р Петко Николов поиска оставките на цялото ръководството на „Ел Би Булгарикум“ и разпореди на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия за спешна смяна и вписване на нов борд. Икономическият министър указа да се разработят условия, при които в максимално кратки срокове да се работи за увеличаване на заплатите с до 30%. Също така д-р Петко Николов разпореди да бъдат разгледани всички възможности за модернизация на „Ел Би Булгарикум“ и да бъдат осигурени нормални условия на труд, като бъдат изпълнени предписанията на Инспекцията по труда.

Министърът подчерта стратегическото значение на „Ел Би Булгарикум“ за българската млекопреработвателна промишленост и бе категоричен, че е необходимо възстановяване на социалния диалог между работниците и ръководството на дружеството и гарантиране на устойчивото развитие на предприятието, завършва информацията.

Припомняме, че Петко Николов бе дългогодишен председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Собственикът на фалиралата банка КТБ Цветан Василев преди време го определи като "винаги готовия председател на КЗК" заради негова склонност да обслужва интереси на Пеевски.

Николов бе председател на регулатора в периода 2003 - 2016 г. По негово време органът даде зелена светлина за различни сделки на дружества, които се свързваха с бизнеса на Делян Пеевски, припомни "Капитал" при назначението му за служебен министър.