Дори и в седмицата, в която празнувахме писменността си, стремежа към знание, просвета и идващото с нея просветление не ни беше спестена тлъста доза политически словоблудства. И още масирани опити за лишаване на думите от смисъл.

Неволите на "Приказка за стълбата"

Премиерът Димитър Главчев пробва софт версията на тази злоупотреба. Като неочаквано реши да подари на министрите си „Приказка за стълбата“. Творбата на Христо Смирненски тази година беше част от опциите на матурите по български език и литература с темата „Цената на компромиса“.

"Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, да си я припомним всички", отбеляза Главчев и добави, че "човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомня откъде е тръгнал".

„Приказка за стълбата“ е едно от най-тормозените от политиците с декларативни морални претенции произведения и опитите то да се превърне в клише (и така обезличено) продължават. Последно „Приказката“  влезе преди година в употреба във фейсбук статус на… Иван Гешев, който след свалянето си от главнопрокурорстването се самосугестира в ролята на нещо средно между народен трибун и хайдутин по планините. През 2001 г. новите избраници на Царя, от НДСВ, също получиха като подарък „Приказка за стълбата“. А през 2006 г. като кмет на София сегашният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предлагаше да се издигне паметник по творбата на Смирненски. Никой от тези „почитатели“ на словото впоследствие не даде признаци, че е чел „Приказката“ или че, ако я е чел, я е разбрал.

Толкова за знаците в подаръците…

Служебното гасене на пожари

Самият служебен премиер Главчев даде и онагледяване, че някъде се разминава в разбирането на значението на някои думи – примерно на „министър-председател“ и ДАНС, и с какво се занимават. Той сезира последователно Агенцията първо за болницата „Мама и аз“, после за…Симеоновския лифт. А по този повод Веселин Стойнев в анализ за ДВ попита (реторично?):

„За какво ни е Главчев? Направо ДАНС да поеме управлението“.

И още от Стойнев:

„Светкавичното посягане на премиера към ДАНС си има прозрачно обяснение. Главчев поставя себе си и правителството в услуга на най-голямата политическа сила… Главчев служебно гаси пожари като глава на едно преходно правителство на едно евентуално бъдещо управленско мнозинство на ГЕРБ и ДПС.“

А като допълнителна подкрепа на тази теза служебният премиер назначи проверка на асфалтирана дупка около мястото на тежката катастрофа, при която загина човек, с автомобил на НСО, возещ Кирил Петков. Проверката, а и последвалите уволнения от регионалната министърка, дадоха усещането, че асфалтирането е направено спешно и набързо, за да се прикрие нещо. (Макар че стана ясно, че ремонтът е започнал дни преди инцидента с тежки последствия, а според вътрешния министър Калин Стоянов това няма да попречи на разследването.) Но понякога неизречените думи имат по-силно внушение от директните обвинения.

Записи, кеш и четири крака

Нито премиерът, нито службите, нито прокуратурата обаче не реагираха – с искане или започване на проверка, към поредния „изтекъл“ запис (всъщност няколко) – от „кухнята“ на ПП с лошо качество, но с акценти като „кеш“, финансиране по време на кампания и т.н. Още натрупвания на витаещо усещане за нещо нередно, но завоалирано поднесено. Ситуацията откъм органите обаче се оказа под мотото на „мижав интерес“. Но топката беше добре подадена и то точно преди началото на извънредното парламентарно заседание за процентите увеличение на пенсиите, инициирано с непонятно упорство от ПП-ДБ.

"Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен човек. Последните записи го показват - всички са разбрали, че имат кеш, само той - не", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, видно без следа от ирония.

А съпредседателят Пеевски даже даде нещо като ултиматум на партньора си:

"Аз споделих на г-н Борисов, че искат да го пенсионират. Затова сега му казвам и днес - ако той някога смята да управлява с тези пуделчета и те ходят да му драскат на вратата в Банкя, да знае - те идват със зестра много каруци кеш."

И още:

"Българските граждани видяха къде са техните пари - техните пари са влачени от контрабанди, складирани... Бившият вътрешен министър, Рашков имам предвид, виждате как е гуляел, как пудели са му носили кешовете, до него са седяли пуделчета. Другата група сега виждаме, че са имали много кеш също, имат милион и половина, трябва да си го оправят, не знам колко милиона. Чудовищно" – произнесе се санкционираният по „Магнитски“ политик от ДПС.

Пеевски не демонстрира отново голямо разнообразие откъм образите, които използва в словесните си нападения,  -  обичайните пудели, кой на кого за какво се е молил, "шехерезада" и т. н.. Отново говоренето за кеш, явно любима негова дума. Не чак толкова отдавна за „Мистър Кеш“ беше обявен от него президентът Румен Радев в "тъмната му институция". Този рефрен някак рязко секна да се повтаря по отношение на „Дондуков“ 2 и не получи публично развитие (дали е имало друго ниво на развитие - не се знае), но Пеевски прехвърли говоренето за „кеш“ към „Продължаваме промяната“.

"Тази кална кампания"

След което атакува и Христо Иванов в сложна конструкция на интригите, в отговор на „коментар“ на изказване на Асен Василев, че Пеевски искал да е премиер, а Борисов – президент.

 „И накрая да ви разкажа нещо, на което г-н Цонев е свидетел, Христо Иванов каза: "Аз искам да стана президент, имам нужда от подкрепата на ДПС за това. Важно е да ликвидирам ПП и да бъда единствен лидер на дясното, след това да мога да стана президент. Предлагам, г-н Пеевски, вие да бъдете премиер" - зад което седя, имам свидетел. И важната цел на Христо Иванов е да пенсионира Борисов. "Трябва да намерим начин да пенсионираме Борисов" - това ми е казано и от Кирил Петков. На Борисов да му се намери някакъв пост, в Европа ли, някъде ли, на остров."

„Тази кална кампания е предсмъртният писък на Пеевски“, демонстрира в отговора си пожелателно мислене Христо Иванов.

И вкара нов образ на физическо онагледяване на взаимоотношенията в бившата сглобка (след онзи със скута) - Пеевски се молел „буквално на четири крака“ да бъде изваден от списъка „Магнитски“.

Така постоянната злоупотреба и насилие над думите и езика продължи и в седмицата, в която всички иначе възвеличаваха „най-хубавия български празник“, буквите и какво ли още не. А посоката стана все по-ясна - в ситуацията, в която когато всичко се отрича, всичко може и да е истина или да загуби смисъл – примерно санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания политик да стане приемлив, биографията му без значение. Въобще тази кампания е нещо като завръщане на санкционирани по "Магнитски" политици - и Владислав Горанов в ГЕРБ, и още... А границите все повече се размиват.

Радев и Силяновска - искаха, но нямаха желание да се видят

Пак в контекста на 24 май президентът Румен Радев си размени в Рим особени любезности със северномакедонската си колежка в духа на "много искахме да се видим, но нямахме желание".

„И аз, и президентът Румен Радев изразихме готовност за среща, но до нея няма да се стигне. И двете делегации имат своя програма“, обяви Гордана Силяновска-Давкова.

А Радев даде препоръка към Силяновска, чийто първи акт като държавен глава беше да произведе скандал по време на клетвата си като нарече страната си "Македония", а не с официалното си име.

"Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата". 

Къде е паролата

Прекратяването на езика на омразата е сложно нещо, колкото и пожелателно да е. Дори и на микрониво, видя се пак преди дни. С един отстрани забавен сюжет, макар и симптоматичен за състоянието на нещата.

Пред Нова тв по време на участието си в „Пресечна точка“ Михаил Миков, кандидат на Левицата на тези избори, отправи призив към Мая Манолова „да върне паролите за TikTok и Инстаграм”, след като при присъединяването си към коалицията „Солидарна България”, ги „завлече”.

„Гонят я от 2-3 дни – не ги дава”.

Една честитка

За да бъде всичко още по-празнично и възвишено навръх 24 май Пеевски ни честити:

"Честит да е и светъл 24 май - Денят на книжовността, българската писменост, просвета и култура. Поклон пред великото дело на Св. св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация".

(А преди следващия 24 май може да подарява на министрите си "Приказка за стълбата").