Разследващи обискирали офиси на служител в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, както и дома му в белгийската столица, предаде АФП.

Претърсванията са част от белгийско разследване на предполагаема руска намеса и корупция, съобщи прокуратурата в Брюксел.

Според източник, близък до разследването, обект на обиските е французинът Гийом Прадура. Той е бивш асистент на скандалния евродепутат Максимилиан Кра от крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ).

Преди време Прадура е бил изгонен от крайно десния френски Национален сбор заради антисемитско изображение. Сега той работи за друг депутат с крайно десни убеждения – Марсел де Грааф от Нидерландия.

Обиските се провеждат със съдействието на френските власти.

През април белгийската прокуратура образува разследва за намеса, след като чешкото разузнаване разкри мрежа, заподозряна в използване на евродепутати за разпространяване на кремълска пропаганда. Закрит бе базираният в Прага прокремълски сайт Voice of Europe („Гласът на Европа“).

Максимилиан Кра, чиито изказвания сайтът често публикуваше,  е разследван за подозрителни връзки с Русия и Китай. Друг доскорошен негов асистент бе задържан по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Миналата седмица АзГ бе изгонена от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) в Европейския парламент. Причина пак бе Максимилиан Кра. В интервю за италиански вестник той заяви, че не всички от нацистките части SS по време на Втората световна война са били лоши.

Марсел де Грааф – настоящият работодател на Прадура, пък обяви в Европейския парламент през март за пропаганда информациите за депортирането на украински деца от окупираните от Русия територии. Той обвини и Киев, че извършва трафик на деца и им взема органите.