Докато България, опитвайки се да влезе в еврозоната, се съсредоточава върху покриването на критерия за инфлацията, съществува опасност тя да не изпълнява други изисквания като размера на дефицита например.

Това заяви икономистът Михаил Кръстев. Той припомни, че през месец април бюджетът е щял да излезе на червено, ако не е била еднократката вноска на БНБ към хазната, която тази година е в размер на 660 млн. лева.

"Докато ние се съсредоточаваме само върху инфлацията, в един момент може да се окаже, че не покриваме други критерии", коментира Кръстев пред Нова.

Според анализатора бюджетът за 2024 г. е с неправилно разчетени критерии и прогнози, заради което се наблюдава и неизпълнение на приходната част при косвените данъци, акцизите, данъка върху доходите на физическите лица и корпоративния данък.

Експертът очаква, че ще се наложи актуализация на бюджета. Икономиката се развива добре, но публичните финанси изостават, те се управляват все по-зле, посочи той.

"Българските публични финанси трябва да се управляват стабилно, разумно и дългосрочно, а не да се целим в един критерий", подчерта той.

По-добрият вариант за бизнеса и икономиката е, ако България се присъедини към еврозоната през 2026 година, смята Кръстев. 

Анализаторът коментира още, че политиците трябва да се поучат от резултатите през последните години. Според него те имат огромна вина за това, че България не е готова за еврозоната.