Отстраняването на директори на "Ел Би Булгарикум" никога не е било наше искане и цел, когато сме правили протести. Протестите ни са били за социални искания.

Това заяви в интервю пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. 

"Ние не сме се целили в директора и сме в готовност, докато се изпълнят нашите искания. Това, че има смяна на ръководството, не означава, че спираме с исканията", обеща Капитанов. 

Той коментира причините, довели до протеста на работещите в "Ел Би Булгарикум", като основното е увеличение на заплатите, които не са индексирани от 2022 г. 

Както Клуб Z писа, служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов, свързван с ДПС, поиска оставките на цялото ръководство на държавното дружество за производство на кисело мляко и други млечни продукти. Това се случи ден след обявена стачка в поделението на дружеството във Видин, последвана от реакция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски. "Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната "калинка" на ПП, директорът Ивайло Лилов - партиен кадър на проваления министър от ПП Богдан Богданов, да доведе до фалит и ликвидация успешното дружество", заяви санкционираният за корупция депутат. (Тук Пеевски вероятно не е проверил точно информацията си. Ивайло Лилов е бивш регионален лидер на БСП. Няма информация да е член на ПП, б.р.)

Директорът на държавната компания ще изпълнява задълженията си до началото на следващата седмица. Започнала е процедура по вписване на новото ръководство и в началото на идната седмица "Ел Би Булгарикум" ще има нов изпълнителен директор и нов състав на Съвета на директорите, обясни пред БНР Ивайло Лилов, който все още е директор.

Исканията за увеличаване на заплатите е от девет месеца, посочи и Капитанов.

"Напрежението в предприятието е от януари т. г. с искане за увеличение на работната заплата. Предприятието е едно от малкото в страната, в които няма индексиране на заплатите. Няма как да не подкрепим работниците, най-малко че сме в кампания из цялата страна", коментира вицепрезидентът на КНСБ. 

В "Ел Би Булгарикум" средната работна заплата е 1300 лева и масово се получават сигнали, "но напрежението е и заради искане за спазване на здравословни и безопасни условия на труд, полагане на нерегламентиран труд". 

Той заяви, че не може да коментира защо точно в предизборната кампания има протест: 

"Не сме търсили лидери на партии, действаме по законодателството и го спазваме. Ще подкрепяме колегите за справедливото им искане за увеличаване на заплатите!". 

Изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" коментира заплатите, залежалата продукция и условията на труд в държавната компания с факти и цифри, а не с твърдения.

"Няма актуализация, това е факт. За 2022 г. разходите за работни заплати са 3,9 млн. лева, а 5,7 млн. лева са за 2023 година. Има увеличение на работниците с 10 души – сега работят 154 души на трудови договори. Увеличението е през декември 2022 г., реално обхваща само месец и цялата 2023 г. Освен основната заплата в средата на 2023 г. е увеличен клас прослужено време от 0,6% на 1%“, обясни Лилов.

Той потвърди, че заплата – основната, е 1300 лева:  

"И върху нея се изплащат 200 лева във ваучери за храна, 70 лева транспортни, за Великден и Коледа по 1866 лева, което е две минимални работни заплати. При използване на половината отпуска получават още една заплата". 

За здравословните условия на труд той обясни, че синдикатите са отправили сигнал до Главна инспекция по труда.

"Ако говорим за проблеми, това са проблеми, натрупвани от 20 години", заяви Ивайло Лилов. 

Относно застоялата продукция в складовете той обясни, че за трайните продукти има 45-дневен срок да зреят, преди да излязат на пазара. 

И допълни: 

"Има огромни неустойки при невъзможност да изпълняваме договорите с наши партньори. За да не стигаме дотам, трябва да имаме достатъчни количества. За този месец ще продадем над 25 000 кг сирене, наличностите са около 85 тона, говорим за период на зреене и период на продажба, а срокът на годност на бяло саламурено сирене е година и половина. Не изнасяме, докато не задоволим потребностите на българския пазар. Дали някой иска да сложи ръка на компанията, не искам от мен да излиза информацията". 

Лилов се надява държавата да не загуби компанията. Министърът на икономиката се е ангажирал да осигури парите за 30% увеличение на заплатите. 

"Вероятно имат план как да се генерират 1,8 млн. лева печалба", надява се настоящият директор на "Ел Би Булгарикум". "Дружество, което беше напът да бъде ликвидирано, сега е в добро състояние. За мен е безспорно, че трябва да е държавно предприятие", препоръча Лилов. 

От парламентарния контрол и въпросите за компанията в НС може да се съди, че различни представители на различни политически партии проявявали неспирен интерес към дружеството. 

"Докато бях в дружеството, не се е реализирал политически интерес", заяви Ивайло Лилов.