Публикация в социалната мрежа фейсбук твърди, че 6 милиона българи казват "не" на еврото. Постът, естествено, е споделян десетки хиляди пъти.

В публикацията липсва информация за метода, по който са преброени хората. Липсва и повече конкретика.

БНТ проверката на факти показва, че публикацията - дори меко казано - не отговаря на истината.

Как се установява това?

Справка на сайта на Националния статистически институт сочи, че населението на страната към 31.12.2023 г. е общо 6 445 481 души.

На възраст над 16 години са 5 468 064 души. Под 16 години са 977 417.

Тоест всички, живеещи на територията на България над 16 години, са под 6 милиона души. При евентуален референдум "за" или "против" въвеждането на еврото могат да гласуват български граждани над 18 години. По данни на НСИ над 18 години са 5 154 829 души.

По данни на ЦИК на парламентарните избори 2024 с право на глас са 6 639 449, а на европейските - 6 157 220 души. Разликата с данните на НСИ се дължи на факта, че тук са включени и хората, живеещи в чужбина.

Преди година политическа партия обяви резултатите от дългата инициатива за събиране на подписи за провеждането на референдум за запазване на българския лев. По време на кампанията се агитираше открито срещу въвеждането на еврото. Събраните бяха малко над 603 000 подписа, от които обаче валидни се оказаха 470 000.

Конституционният съд отхвърли референдума с мотива, че законът забранява с референдум да се решават въпроси, които са вече уредени в сключени от България международни договори, а такъв може да се проведе само преди ратификацията на тези договори.

Какво показват социологическите проучвания?

Българските граждани са разделени на две по въпроса с въвеждането на еврото, показват социологически изследвания от последните години.

Според серия проучвания на европейската статистическа служба "Евробарометър" процентът на подкрепящите присъединяването към еврозоната постепенно нараства, макар и с бавен темп.

Април 2023

Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на еврото или сте против това?

49% от анкетираните в България са подкрепят въвеждането на еврото у нас. 49% са против.

Април 2022

Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на еврото или сте против това?

44% от анкетираните в България подкрепят въвеждането на еврото у нас. 58% са против. В този период започва войната в Украйна и инфлацията в целия Европейски съюз нараства.

Април 2021

Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на еврото или сте против това?

54% подкрепят въвеждането на европейската валута, докато 44% са твърдо против.

Изследване на Алфа рисърч през 2022 г. също подкрепя тези изводи:

Една трета от пълнолетните граждани (от които 15% - категорично, а 18% - по-скоро) одобряват преминаването към единната европейска валута. На противоположната позиция е всеки втори – 23% изразяват по-скоро неодобрение, а 27% - са изцяло против. Почти 17% не могат да преценят.

Същевременно отношението на бизнеса към въвеждането на еврото е по-категорично - над 64% напълно одобряват европейската валута. 33% са против.

През януари 2024 Галъп интернешънъл прави сондаж с въпроса - как еврото ще повлияе на жизнения стандарт.

Резултатите - 44,3% казват, че се чувстват несигурни, 23,5% са на противоположното мнение - приемането на еврото ги кара да се чувстват по-сигурни. 23% не смятат, че еврото ще повлияе на стандарта им по някакъв начин. 9,2% признават, че не могат да определят.

Заключение:

Твърдението, че 6 милиона българи са против еврото, е невярно. Близо половината от българските граждани обаче все още гледат песимистично към еврозоната, макар че тенденцията постепенно се променя, показват проучвания на общественото мнение от последните години.