Станахме свидетели на грозни сцени, предизвикани от футболни фенове.

Това коментира днес министър Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос за хулиганската проява по време на дербито между отборите на ЦСКА-София и ЦСКА 1948.

Той съобщи, че при инцидента има пострадали трима униформени – на двама от тях е оказана медицинска помощ, след което са се върнали на терен, за да помогнат в овладяването на ситуацията. Третият пострадал полицай е получил наранявания в областта на коляното. По случая са задържани трима мъже и е образувано досъдебно производство.

Вътрешният министър определи действията на униформените служители като бързи, адекватни и професионални.

Колегите са се намесили, след като са установили, че охранителната фирма и стюардите не са в състояние да контролират ситуацията, допълни още той, цитиран от пресцентъра на МВР.

Министърът на вътрешните работи представи и актуални данни, свързани с предотвратяването на престъпления срещу изборния процес и политическите права на гражданите. До този момент са постъпили общо 186 сигнала, като са образувани 74 досъдебни производства. Най-много случаи са регистрирани на територията на областите София-град и Бургас. Схемите, по които се извършват нарушения на изборното законодателство, са познати.

Ще продължим да работим по събраната оперативна информация, заяви министър Стоянов.

В Министерството на вътрешните работи продължава да се работи активно и срещу производството и разпространението на наркотични вещества. Вчера е проведена специализирана полицейска операция от служители на Четвърто и Пето РУ към СДВР по линия на наркотиците.

При реализацията е задържан криминално проявен мъж на 23 години. В жилището му са открити около 3,5 кг екстази, марихуана, кокаин и метамфетамин. Други шест човека са задържани в момент на обработка на голямо количество канабис.

Министърът поздрави служителите на ГДБОП, стартирали разследването срещу българските граждани, източвали осигурителната система на Великобритания. Разработката е стартирала след получаване на оперативна информация от служители на ОДМВР-Сливен.

Георги Иванов с позиция срещу хулиганството

Президентът на БФС Георги Иванов остро осъди футболното хулиганство  в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Той излезе с официална позиция след инцидента на 31 май на Националния стадион "Васил Левски". В нея той акцентира, че частни охранители не могат да гарантират сигурността на стадионите и очаква заедно с институциите да бъдат обсъдени мерки за справяне с агресията по стадионите.

"Като президент на Българския футболен съюз осъждам категорично всякакви прояви на футболно хулиганство, последните от които доведоха до инцидентите и грозните сцени, разиграли се в петък вечер на Националния стадион "Васил Левски" в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948!

Призовавам институциите и съответните компетентни органи да вземат възможно най-крути мерки за справянето с проблема с футболното хулиганство. Както неведнъж съм подчертавал, ако не се предприемат незабавни и категорични действия, последствията може да бъдат фатални", се казва в изявлението.

"За пореден път се видя, че сигурността на зрителите по трибуните, а и на всички участници във футболните срещи не може да бъде гарантирана от частни охранителни фирми. Също така това е пореден случай, в който даден футболен клуб страда заради хулигански прояви на някои свои фенове. Като ръководител на Българския футболен съюз имам пълна готовност да участвам в дискусия със съответните държавни органи относно безкомпромисните мерки, които да бъдат приложени във възможно най-кратки срокове. Проблемът, пред който сме изправени, може да бъде решен само и единствено чрез пълноценно взаимодействие между БФС и институциите", завършва президентът на БФС Георги Иванов, цитиран от нова тв.