Записите от протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) от миналия ноември, запечатали евентуално полицейско насилие срещу футболни фенове и журналисти, са били изтрити. 

Това става ясно от съобщение на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), публикувано като призив към МВР да не допуска повторение на събитията от 16 ноември м.г. в контекста на провеждащия се днес конгрес на БФС, на който трябва да се избере нов президент.

След окървавения протест, от АЕЖ поискаха от Столична община по Закона за достъп до обществена информация записите от охранителните камери. Но...:

"След първоначален отказ и ново заявление, след забавяне от повече от месец получихме възможност да прегледаме записите, но се оказа, че голяма част от тях вече са унищожени - върху тях е презаписана нова информация. 

Бяха ни предоставени едва 10 записа, които са били архивирани по искане на други служби. За останалите записи ни бе посочено, че са изтрити от системата, тъй като са минали повече от 14 дни от събитието. На въпросните 10 записа не се виждаше нещо, което да бъде от съществен интерес за разследването на полицейското насилие", разказват от съсловнната организация.

От съобщението на АЕЖ става ясно още, че  вътрешната проверка на МВР е приключила с дисциплинарни действия срещу 13 полицейски служители, като четирима от тях са уволнени. 16 709 полицаи са преминали обучение за гарантирането на сигурността на журналистите по време на масови мероприятия, твърдят от ведомството в свой отговор до Съвета на Европа след подаден сигнал за полиицейския произвол.

Припомняме, че заради документираното от любителски и журналистически записи, както и от свидетелства полицейско насилие, и срещу граждани, и срещу представители на медиите, отразяващи протеста, от "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Той не само отказа да се оттегли, а и бе пламенно защитен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговия партньор Делян Пеевски (вече съпредседател на ДПС). Двамата хвърлиха вината върху министъра на спорта Димитър Илиев (Министерството няма общо нито с футболната централа, нито с организациията на протеста, нито с охраната му, б.р.) и върху прясно встъпилия в длъжност нов кмет на София Васил Терзиев (ПП-ДБ).

Оказа се, за разлика от Терзиев, МВР министърът не само не е бил на място, а и е бил на кино прожекция. Впоследствие премиерът Николай Денков (сега премиер в оставка) уволни един от заместник-министрите във ведомството - Стоян Темелакиев - защото няма правомощия да уволнява министри, а само заместници.

Така стана ясно, че Калин Стоянов, приписван като министър на мандатоносителя ПП-ДБ, всъщност е министър на ГЕРБ. Лидерът на партията Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков дори влязоха в спор по въпроса кой го е предложил за състава на кабинета. 

Ето и цялото съобщение на АЕЖ с подробностите около изтритите записи:

София, 15 март. Министерството на вътрешните работи обяви засилени мерки за сигурност във връзка с конгреса на Българския футболен съюз. Асоциацията на европейските журналисти – България призовава да не се допуска повторение на събитията от 16 ноември м.г., когато по време на протест на футболните фенове граждани и журналисти бяха обект на полицейско насилие и неприемливо отношение от страна на полицията.

На 7 март 2024 г. държавата е отговорила на Сигнала за полицейското насилие срещу журналисти в България, публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В отговора се посочва, че са предприети дисциплинарни действия срещу 13 полицейски служители, като четирима от тях са уволнени. В същото време 16 709 полицаи са преминали обучение за гарантирането на сигурността на журналистите по време на масови мероприятия. 

АЕЖ приканва представителите на медиите да се обозначат ясно като такива, а служителите на МВР стриктно да се придържат към правилата и да не крият своите идентификационни номера, както се случи на 16 ноември 2023 г.

Обръщаме се и към Столична община с призив за промяна на правилата, по които се съхраняват и обработват данните от охранителните камери. През ноември миналата година поискахме по Закона за достъп до обществена информация достъп до записите от протеста. След първоначален отказ и ново заявление, след забавяне от повече от месец получихме възможност да прегледаме записите, но се оказа, че голяма част от тях вече са унищожени – върху тях е презаписана нова информация. 

Бяха ни предоставени едва 10 записа, които са били архивирани по искане на други служби. За останалите записи ни бе посочено, че са изтрити от системата, тъй като са минали повече от 14 дни от събитието. На въпросните 10 записа не се виждаше нещо, което да бъде от съществен интерес за разследването на полицейското насилие.

Поискахме от Столична община да ни предостави информация относно процедурите, по които се е случило унищожаването на видеата. Оказа се, че  правилата за обработване на лични данни в системата за видеонаблюдение на Столична община са утвърдени със заповед СОА18 – РД09 – 671 от 06.07.2018 г. Съгласно чл. 6 от тези правила постъпилата информация автоматично се индексира и съхранява във файл от съответното денонощие. Информацията се предоставя след постъпило искане от ръководител на компетентен орган. Заличаването на видео или снимкова информация се извършва по реда на раздел IV от тези правила. Задължително се извежда списък на изтритите файлове, който се утвърждава от директора на дирекция Сигурност. За изтеклия месец се изготвя и протокол на изтритите файлове, който също се утвърждава от директора на дирекция Сигурност и се завежда в специален регистър. 

След ново наше запитване по ЗДОИ ни беше обяснено, че въпросните правила, свързани с изготвяне на протокол и списък на изтритите файлове се прилагат само за записи, които са били архивирани. При останалите изтриването е автоматизиран процес и зависи от капацитета на сървърите, но записите от различните камери се изтриват след изминаването на между 13 и 60 дни. 

Това води до абсурдна ситуация, в която дори на граждани или журналисти да им бъде предоставен достъп до записите от камерите по Закона за достъп до обществена информация, тези записи физически вече да са унищожени. Това е така, тъй като срокът за отговор по ЗДОИ е до 14 дни от постъпването на искането. За да се избегнат подобни абсурди в бъдеще, настояваме за промяна в правилата на Столична община и в момента, в който постъпи искане за достъп до записи от камерите, въпросните записи да се архивират незабавно.