Президентът на САЩ Джо Байдън инструктира екипа си от експерти по сигурността да промени указанията за използване на американски оръжия от Украйна за поразяване на военни цели на руска територия така, че разрешението да не се отнася за употребата на тактически ракети с голям обсег

Това заяви в интервю пред Укринформ директорът за Европа в Съвета за национална сигурност към Белия дом Майкъл Карпентър, цитиран от БТА.

"Това се случва в контекста на руската офанзива в Харковска област, след която украинската страна дойде при нас и поиска разрешение да нанася удари по цели в Русия, откъдето са обстрелвани украински позиции, села и градове“, добави Карпентър.

Той подчерта, че Байдън, веднага след като е получил молбата от страна на Киев, "е наредил на екипа си по национална сигурност да промени указанията, за да даде възможност за (нанасянето) на такива контраудари".

Карпентър го нарече "директен отговор", който осигурява възможност за трансгранични контраудари. Въпреки това той уточни, че решението е насочено към спиране на руската офанзива и "не се отнася за ATACMS или удари с голям обсег".

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди официално, че президентът Джо Байдън е дал разрешение на Украйна да нанася удари с американско оръжие по военни цели на територията на Руската федерация, отбелязва Укринформ.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, при която бяха нанесени щети на енергийна инфраструктура в пет украински области, съобщава БТА. 

В публикация в "Телеграм" Зеленски изрази увереност, че партньорите на Украйна знаят какво точно е необходимо за това: да ѝ предоставят допълнителни бройки "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана, да ускорят и разширят доставката на изтребители Ф-16.

Зеленски пристигна в Сингапур, за да вземе участие в конференцията за сигурност "Диалог Шангри-Ла". Планирано е там той да се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и да обсъди военната помощ за страната си.