Опитите на Русия за сключване на споразумение за изграждане на газопровод с Китай са ударили на камък заради изискванията на Пекин за цената и обемите на доставките. Това пише "Файненшъл таймс", позовавайки се на три източника, запознати с темата. 

Твърдата позиция на Пекин за газопровода „Силата на Сибир 2“ демонстрира как руското нахлуване в Украйна е направило президента Владимир Путин все по-зависим от китайския лидер Си Цзинпин за икономическа подкрепа, коментира британското издание.

Китай е поискал да плаща близки до силно субсидираните вътрешни цени в Русия. Пекин, също така, ще се ангажира да закупи само малка част от планирания годишен капацитет на новия газопровод от 50 млрд. куб. м. газ.

Одобрението за тръбата би променило тежката ситуация на „Газпром“, държавният монополист на Москва, изнасящ газ, свързвайки китайския пазар с находищата на синьо гориво в Западна Русия, които преди войната се използваха, за да снабдяват Европа.

Миналата година "Газпром" регистрира загуба от 629 млрд. рубли (6,9 млрд. щатски долара), най-голямата от поне четвърт век насам, припомня "Файненшъл таймс".

Споразумението за руско-китайския тръбопровод обаче остава далечна перспектива, а предложеното сътрудничество с китайски банки остава в много по-малък мащаб от този, който Русия е искала, допълват източниците на финансовия ежедневник.

„Напълно нормално е всяка от страните да защитава собствените си интереси. Преговорите ще продължат, тъй като лидерите на двете държави имат политическа воля за това. Търговските въпроси ще продължават да се решават и нямаме съмнения, че всички необходими споразумения ще бъдат сключени", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник.

Директорът на базирания в Берлин Център "Карнеги Русия - Евразия" Александър Габуев коментира, че руският неуспех за осигуряване на сделката демонстрира как войната в Украйна е превърнала Китай в старши партньор в отношенията между двете страни. 

Проектът „Силата на Сибир 2“ е наследник на действащия тръбопровод "Силата на Сибир", по който Русия вече доставя газ за Китай. Доставките по него започнаха в края на 2019 година. Предвидено е през 2025 г. количествата да достигнат годишен капацитет от 38 млрд. кубични метра.