Отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на ВСС (или според новите промени - просто ВСС), един болничен и едно отсъствие провалиха приемането на доклад по случая с Мартин Божанов. Заради липсата на кворум кадровият орган днес не успя да заседава.

(След напускането на двама с оставки, колегията наброява 12 членове, вместо конституционно определените 14 - б.р.)

Така в залата се озоваха само председателят на ВКС Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Боян Магдалинчев.

Четирима от членовете на колегията са в отпуск – Боян Новански, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. Вероника Имова е в болнични. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отсъства по извънредни лични причини, изброи правният сайт "Лекс".

В дневния ред бе заложено разглеждането на доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. На днешното заседание трябваше да бъде гласувано и искането за удължаване на срока на дейността на комисията до 30 септември 2024 г.

Следващ опит да разгледа доклада Съдийската колегия ще направи след седмица, пише днес БТА.

Комисията е взела решение да покани за изслушване на 19 юни Веселин Денков, допълва дъжавната агенция (мъжът до Ивайла Бакалова, който е подсъдим по няколко дела, има активна роля в разкритията - освен около Нотариуса, и около "Осемте джуджета", т. нар. "списък за бърз контрол" от времето на ГЕРБ и др. - бел. ред.)

Също така е приела за сведение доклад от Цветинка Пашкунова - член на Съдийската колегия, относно извършено проучване на материалите по прокурорски преписки на Софийската районна прокуратура във връзка с Божанов.

Неотдавна пък съдът отхвърли искане на БХК по Закона за достъп до обществената информация - и.ф. главният прокурор Сарафов да съобщи каква информация е придобил, след като разпореди провеки на всичките 25 производства, в които Нотариуса има някакво касателство - обвиняем, подател на сигнали, свидетел и пр.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари.

Стана известно и че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов, като съдиите създадоха споменатата нарочна комисия, а прокурорите не. Но пък канеха на изслушване всякакми магистрати, които да декларират, че са "непричом" към убития и към схемите му.

В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Тя обаче бе бламирана от ГЕРБ и ДПС и така и не успя да излезе с доклад.