Няколко партии, сред които и българската „Възраждане“, преговарят за създаването на нова крайно дясна политическа група в Европейския парламент.

Това съобщи „Политико“, като се позова на 4 източника.

Сред преговарящите са „Конфедерация“ от Полша, „Наша родина“ от Унгария, „Форум за демокрация“ от Нидерландия и „Република“ от Словакия.

Водят се преговори с представители от 14 държави, заявил пред изданието говорител на „Възраждане“. Те се основавали на т.нар Софийска декларация от април, в която ЕС е описан като „глобална диктатура“.

„Много е вероятно да завършим изграждането на групата през юли“, допълнил говорителят.

След като „Алтернатива за Германия“ (АзГ) бе изгонена от крайно дясната парламентарна група „Идентичност и демокрация“ (ИД), водещият й кандидат Максимилиан Кра иска да създаде нова парламентарна група. С такива сведения разполагат журналисти от „Политико“.

Макар да е прекратил кампанията си, той все още е в листата на партията си за европейските избори, които започват утре и ще завършат на 9 юни.

Това ще бъде някаква „откачена“ група, твърди един от източниците на изданието. Тя ще бъде против НАТО, ЕС, миграцията, САЩ и Зеления пакт.

Те смятат да нарекат бъдещата си група с латинското название Vera Europa – „Истинска Европа“.

За създаването на една политическа група в ЕП са необходими най-малко 23-ма евродепутати от поне 7 страни членки на ЕС. Според източник, запознат с преговорите, условията за броя ще бъдат постигнати. Според друг източник обаче това ще се размине с малко, но всичко е възможно.

„Всичко“ може да включва нова крайно дясна супергрупа, която вероятно ще изключи тези партии, но  ще се нарече „суверенистка“. Такава идея има и никой не бърза с нея, изтъква пред изданието Геролф Анеманс – лидер на белгийската партия „Фламандски интерес“ и на паневропейската партия ИД.

За съюзяване на ниво ЕС са италианската „Лига“ на Матео Салвини“, унгарската ФИДЕС на премиера Виктор Орбан и френсският Национален сбор на Марин льо Пен. Говори се обаче, че на това не е склонна полската „Право и справедливост“ (ПиС).

Много неща зависят и от това доколко Джорджа Мелони – премиерката на Италия и лидерка на „Италиански братя“, е готова да подкрепи за втори мандат председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, допълва Геролд Анеманс.

Той казва още, че е възможно дори АзГ да бъде поканена обратно в ИД. Ще зависи обаче от това кои нейни предстгавители ще бъдат избрани за евродепутати.