Кристоф Делоар, генерален директор на "Репортери без граници" и генерален секретар на международната "Репортери без граници", е починал в събота на 53-годишна възраст след битка с рак. Това съобщиха от международната неправителствена организация.

"Делоар заемаше поста от 2012 г. и за 12 години превърна асоциацията в световен авторитет за защита на журналистиката. Той беше неуморен защитник на всеки континент на свободата, независимостта и плурализма на журналистиката в контекст на информационен хаос. Журналистиката беше борбата на живота му, която той водеше с непоклатима убеденост", написаха от RSF в негова памет.

Делоар беше и председател на Форума за информация и демокрация. Работил е и като разследващ журналист, документалист, автор на книги, директор на водещо училище по журналистика.

„Кристоф Делоар ръководеше организацията в решаващ за правото на информация момент. Неговият принос в защитата на това основно право е значителен. Бордът на директорите споделя скръбта на неговото семейство и приятели", коментирал е Пиер Хаски, председател на борда на директорите на организацията.

"Репортери без граници" е изразила съболезнованията си на съпругата на Кристоф Делоар - Перин, на сина му Нейтън, на неговите родители и на останалите му близки.