"Репортери без граници" призовава българските власти да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната, които от началото на месеца са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на висшестоящи служители в администрацията".

Така започва официалната позиция на международната журналистическа организация "Репортери без граници" по повод зачестилите отново опити на властта да сплашва и клевети български журналисти без доказателства. 

В позицията си организацията посочва три примера.

Първият е свързан с премиера Бойко Борисов, който "оприличи журналисти - по-специално жени журналисти, на пуйки по време на пресконференция, а след това в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира звуци на пуйка в продължение на няколко секудни, игнорирайки протестите на журналистите". 

Става дума за подигравателното отношение на премиера, който на 4 февруари нарече български журналисти "мисирки", макар малко по-късно все пак да се извини за думите си. 

Вторият случай, който е притеснил "Репортери без граници", стана буквално на следващия ден в Брюксел. Тогава главният прокурор Иван Гешев се обърна към главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов с "Как е времето в Москва?" (въпросът беше повторен няколко пъти), без да обръща внимание на питанията на журналиста. 

"Гешев започна да задава въпроси на Чобанов, които показваха, че явно има информация за личния му живот."

От "Репортери без граници" припомнят, че "Биволъ" публикува редица материали, които показват, че главният прокурор вероятно е участвал в съмнителни сделки. 

"Чобанов беше описан като "малък провокатор" от българския депутат Александър Йорданов, когато попита за случай на корупция, в който се твърди, че е замесен един от колегите му. Българската прокуратура публикува тези вербални нападки в своя Youtube канал", напомнят от организацията.

Според организацията третият случай, който е опасен за журналистите в България, е изказване на заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. На 11 февруари той беше гост в сутрешния блок на БНТ и от ефира на националната телевизия обвини в корупция двама от журналистите в бТВ - водещия Антон Хекимян и шефа на новините Венелин Петков. Без да приведе каквито и да било доказателства. Телевизията категорично защити своите служители, а те двамата заявиха, че ще заведат частни дела срещу Симеонов. Реакция имаше и от журналистите на БНТ. Което пък предизвика нов гневен отговор на лидера на НФСБ - този път към обществената медия. Според него там журналистите нямали право на мнение.

"Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки към журналисти и то от най-висшите служители в българската администрация не са изолирани случаи и продължават да се случват, - заявява днес Полин Адес-Мевел, главен редактор на "Репортери без граници". - ЕС не може да позволи журналисти да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин и то в държава членка на Съюза. Обръщаме се към председателя на Европейския парламент ясно и категорично да осъди тези позорни атаки."

В края на своята позиция от организацията обръщат внимание, че България "преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, защото много медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите са подложени на тормоз.

Оттам припомнят и че България е една от страните с най-сериозен срив в свободата на словото в годишната класация на "Фрийдъм Хаус" - от 35-о място в класацията през 2006 г. до 111-о през 2019 г. - най-ниското от всички страни в Европейския съюз.