Емануил Йорданов е роден на 10 август 1960 г. в София. Завършил е право в „Софийския университет „Св. Климент Охридски“, работи като адвокат. Бил е депутат от СДС в 38-ото Народно събрание и вътрешен министър в правителството на Иван Костов.

- Г-н Йорданов, как Ви се виждат резултатите от изборите? Нещо изненада ли Ви?

- Нямаше някаква съществена изненада. Това е едно положение, което се подготвя назад в годините. Тоест, водещите политически сили очевидно искаха да отвратят хората от политиката. Успяха да го направят и избирателната активност удари дъното. Ако използваме клишетата, става въпрос за историческо дъно.

- Водещите сили, казвате, но кои имате предвид?

- ГЕРБ и ДПС, разбира се.

- Тревожат ли Ви тези резултати и тази ниска активност?

- Не бих казал, че се тревожа, защото това е един доста дълго време целян резултат. Че се върви към нещо такова, се виждаше от години. Най-вече в мандата на "сглобката". И не беше трудно да се предвиди, че точно това ще се случи.

- Що се отнася до "сглобката", погледнато вече от дистанцията на времето, от ПП-ДБ имаха ли по-полезен ход?

- Имаха по-полезен ход, ако бяха тръгнали да търсят някакво писмено споразумение. Да говорим за сглобка, снадка и други такива технически термини, е абсолютно нелогично, при положение че се вижда, че става въпрос за една несръчно създадена коалиция. И то умишлено. От ГЕРБ се опитаха да представят, че едва ли не това е правителство на „Продължаваме промяната“, а те са опозиция. Изиграха си театъра без грешка и накрая получиха резултата, който искаха. А от „Продължаваме промяната“ дръпнаха рязко назад. Само че ако вървим в браздата на клишетата, трябва да си припомним стария израз „Когато печелиш, не знаеш какво губиш“.

- Как се справи МВР според Вас в борбата с купения и контролирания вот? Имаше ли такава изобщо?

- Не знам за какво справяне трябва да говорим, но кадрите, които видях вчера от Кърджали, ме възмутиха. И ако аз бях министър в този момент, цялото ръководство на ОДМВР-Кърджали щеше да бъде ометено.

- Кои кадри имате предвид?

- Имам предвид кадрите, в които се появяват хора, които не знаят български. А други, които знаят по 18 думи, им превеждат, че са дошли на безплатна екскурзия, без да се знае кой е платил. Самите те не знаят какво правят България, но някой им е обяснил къде трябва да драснат...

- В този смисъл, доколко честни бяха изборите и доколко делът на нечестния вот влияе на резултата според Вас?

- Изборите са по български честни. И тук не трябва да забравяме, че в изкривения вот има роля не само директното плащане на определени групи избиратели, а и корпоративният вот – там, където управляващите са си отгледали цяла плеяда от фирми, всичките им служители са гласували за когото трябва.

- Очаквате ли реставрация на авторитарни практики и на едноличния режим, каквито виждахме до 2021 г.?

- Надявам се, че тук политическият опит на Бойко Борисов би трябвало да изиграе някаква роля, защото в крайна сметка от три мандата управление, след два той си тръгна след протести. Ако не иска в най-кратък срок хората да излязат на улиците, би трябвало да управлява по друг начин.

- Възможно ли е това според Вас?

- Да се надяваме! Ако не - площадите са свободни, няма да има проблем...

- Каква очаквате да е ролята на Делян Пеевски, вече като съпредседател на ДПС?

Ако Делян Пеевски има поведението, което имаше в предишния мандат на парламента и използва същата лексика, мисля, че ще успее до крайност да настрои хората срещу себе си.