Служебният премиер Димитър Главчев участва днес в Берлин в международната конференция за възстановяване на Украйна. На форума участие ще вземе и украинският президент Володимир Зеленски.

В конференцията ще се съберат около 2000 представители от 60 държави. Това не е донорска конференция за набиране на средства за възстановяване, а по-скоро за създаване на мрежа от съответните участници от политиката, бизнеса, гражданското общество и международните организации. Целта е да се стартират инициативи за насърчаване на бизнеса или за обучение на квалифицирани работници. Конференцията бе открита от германския канцлер Олаф Шолц.

„Украинците избраха своя път – да са демократични и свободни заедно в Европа. Този път ние ще изминем заедно с вас, съкпи Володимир. И затова днес в Берлин ще работим за възстановяването на една силна, европейска Украйна.“ - заяви Шолц.

Във вторник вечерта в чест на Украйна радиокулата, която е 147-метровата забележителност на столицата, беше осветена в националните цветове - синьо и жълто. Във вторник и сряда вечерта берлинската телевизионна кула на Александерплац също ще бъде осветена в цветовете на Украйна до полунощ.

Зеленски ще говори в Бундестага

Зеленски обяви, че за посещението му са планирани и разговори с Шолц. Той иска да разговаря с канцлера за по-нататъшна подкрепа в областта на отбраната, разширяване на украинската противовъздушна отбрана и съвместно производство на оръжия. Позициите щели да бъдат съгласувани и преди мирната конференция, планирана за 15 и 16 юни в Швейцария. Планирани са и срещи с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на Бундестага Бербел Бас. Зеленски иска да посети и военна база, в която се обучават украински войници.

Украинският президент вече разговаря с депутатите в Бундестага на 17 март 2022 г., три седмици след началото на руската агресивна война срещу Украйна. Тогава обаче той беше свързан на живо с пленарната зала чрез видео и на практика помоли федералния канцлер за повече военна подкрепа: „Уважаеми канцлер Шолц, съборете тази стена. Дайте на Германия лидерската роля, която заслужава."

Шолц оставя желанията на Украйна неизпълнени

Понастоящем Германия е вторият по значимост поддръжник на Украйна след САЩ по отношение на военната и финансовата помощ. Въпреки това канцлерът Шолц все още оставя желанията на Украйна неизпълнени. Например, той не иска да доставя крилати ракети „Таурус“ с обсег на действие 500 км и за разлика от френския президент Еманюел Макрон е категорично против изпращането на войници на НАТО в Украйна. Миналата седмица Макрон обяви намерението си да изпрати военни инструктори във военната зона заедно с други държави.

Въпреки че това е първата подобна международна среща на високо равнище, посветена на мира в Украйна, тя не е посветена на мирните преговори. Русия не участва в тях. Поради това държави като Китай и други, които имат тесни връзки с Русия, отхвърлиха поканата.