Районна прокуратура-Плевен официално повдигна обвинение на полицая от Плевен, който уцели в гърба младеж с боен патрон, след спречкване и опит на момчешка компания да избяга. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

За това престъпление законът предвижда наказание от 2 до 10 години затвор.

Още тогава от районна прокуратура и ГДНП дадоха брифинг, на който обявиха, че действията на полицая са неправомерни. Той е отстранен, но шефът му каза, че "дълбоко съжалява".

Стана ясно, че необозначена кола с цивилни МВР-служители се прибирала след полунощ от... оперативна задача. Без да се легитимират - по думите на пострадалите - между едните и другите е възникнал конфликт. Тогава колата с момчетата рязко потегля, а полицаят, неясно защо, произвежда изстрел с боен патрон. Така уцелва возещия се на задната седалка С. Д. на 19 г.

"В качеството на полицейски орган и по повод изпълнение на службата и функциите му, възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, с което причинил средна телесна повреда на С.Д., на 19 години – престъпление по чл. 131, ал.1, т.2 от НК", пишат днес от държавното обвинение.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

По наблюдавано от Районна прокуратура-Плевен досъдебно производство на 07.06.2024 година е предявено постановление за привличане в качеството на обвиняем на полицая, прострелял 19-годишен младеж.  Служителят на МВР е обвинен за това, че на  06.06.2024 г. в гр. Плевен, в качеството на полицейски орган и по повод изпълнение на службата и функциите му, възпроизвел изстрел с огнестрелно оръжие, с което причинил средна телесна повреда на С.Д., на 19 години – престъпление по чл. 131, ал.1, т.2 от НК.

За това престъпление законът предвижда наказание от две до десет години лишаване от свобода.

Спрямо извършителя е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

Действия по разследване на извършеното престъпление продължават под надзора на Районна прокуратура-Плевен.