Популярни лица от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) - от квотите на ПП и "Да, България", се очертава да не влязат в следващото Народно събрание. Формацията претърпя сериозна загуба на изборите на 9 юни, като спечели само 40 депутатски мандата при 64 в досегашния парламент. 

Информацията е на Офнюз и бе потвърдена за Клуб Z от източници от коалицията. Тя е базирана на справки на формациите в ПП-ДБ, тъй като ЦИК все още не е обявила разпределението по мандати.

В някои от районите ПП-ДБ няма да излъчи народни представители за сметка на София, където формацията продължава да е първа сила. Така, например, Ивайло Мирчев няма да може да стане депутат. Той бе водач на листата в Добрич, но оттам ПП-ДБ остава без мандат. Подобна е ситуацията и с Антоанета Цонева. Тя бе водач в Разград, но и оттам формацията няма да вкара народни представители.

Доскорошният правосъден министър Атанас Славов също остава извън парламента. Причината е, че ПП-ДБ излъчва само един депутат от Стара Загора. Атанас Славов обаче е втори в листата.

Мирчев, Цонева и Славов са представители на партия „Да, България“. Засега не се очертава ДСБ да претърпи щети от отлива на избиратели за коалицията и ниската избирателна активност.

Извън парламента ще остане и Настимир Ананиев от малката партия „Волт“, която също е част от ПП-ДБ. Ананиев бе сред лансираните говорители на "Промяната". На тези избори той бе осми в листата на 23-ти район в София, откъдето гласовете обаче няма да са достатъчни, за да влезе и в 50-ото Народно събрание.

Традиционно, кандидат-депутатите от ПП-ДБ се радват на много преференции. Някои от тях отново пренареждат листите.

В 23-ти МИР Божидар Божанов има над 7000 преференции и ще бъде на по-предно място в листата. Той бе на 7-о място. В 24-ти МИР Мартин Димитров взима над 2500 преференции и се нарежда на по-предна позиция.

В 25-и МИР Елисавета Белобрадова също е изстреляна напред с над 2400 преференции. Тя бе пета. Очаква се обаче водачът Христо Петров - Ицо Хазарта да стане евродепутат след като пренареди листата за ЕП като трети по брой преференции.


Във Варна четвъртата Стела Николова има над 3200 преференции - повече от водача Даниел Лорер, който е с над 2500. Николова традиционно е сред шампионите по преференции в обединението.

В Пловдив-град Манол Пейков има над 2400 преференции и също ще бъде на по-предно място. Той също бе четвърти в листата и също е сред събиращите личен вот лица.

В Русе третият Иван Белчев има над 1200 преференции и също пренарежда списъка. Отново - традиционно радващ се на преференции кандидат.