България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата й.

Това обяви служебният премиер Димитър Главчев от Берлин, където се провежда конференция за възстановяването на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система. Заради понесените щети по енергийната инфраструктура, украинските енергийни компании са принудени да спират електрозахранването в много части от страната. Зеленски каза пред участниците в конференцията, че през следващите месеци на страната ще ѝ е нужно оборудване за отопление и за електрическите централи, които не работят.

България е обещала бърза помощ с износ на оборудване и на ток, заяви Главчев. Помощ можем да предложим и в други области.

„Друг аспект на помощта би могъл да бъде изграждането на пътища, където могат да се включат български строителни фирми. Страната ни може да се включи още във възстановяването на жилищния фонд, както и по отношение на зелената енергия.“

България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен" коридор за пренос на „зелена" енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа. Главчев е обсъдил тази тема с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов. В разговора им в Берлин участва също министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Министър-председателят потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.

Главчев е обсъдил и „Вертикалния газов коридор", за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София. Проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ.