Няма нито една страна членка на НАТО, която да не подкрепи Украйна.

Това заявиха в Рига латвийският президент Едгарс Ринкевичс, полският му колега Анджей Дуда и генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Така те отговориха на въпрос за позицията на България на срещата на на т.нар. Букурещка група (Б9) от източния фланг на НАТО.

По-рано българският президент Румен Радев заяви, че „изрично настоял“ в изявлението на форума да отпадне подканата всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна и да се замести с помощ по избор. Той допълни, че срещата на върха няма да излезе с обща декларация - заради липсата на единно виждане как да се постигне изход от войната в Украйна.

Това стана причина латвийски журналист да помоли за коментар. Той бе зададен към Столтенберг и съпредседателите на форума Едгарс Ринкевичс и Анджей Дуда на Полша.

„Не сте съвсем прав. Има съвместно съобщение, което бе прието. И то ще бъде разпространено от съпредседателите след срещата. То описва в големи подробности как ще продължим подкрепата ни за Украйна в дългосрочно бъдеще и какъв вид споразумения ще бъдат изисквани от страните членки по време на срещата във Вашингтон. Разбира се, наясно сме за определени страни, които заявиха, че няма да предоставят пряка военна помощ за Украйна. Няма нищо ново. Имам предвид, че тези страни поддържат тази позиция от години“, отговори Ринкевичс.

Той допълни, че въпреки това трябва да се работи за постигането на ясно споразумение по време на вашингтонската среща. Става дума за това каква помощ Украйна да очаква в бъдеще. По думите на латвийския президент всичко това е описано красноречиво в съобщението или изявлението.

„Наясно сме за тези различни позиции. НАТО е наясно с това, но не смятам, че някой си е тръгнал недоволен с постигнатите днес споразумения“, каза още Едгарс Ринкевичс.

Столтенберг припомни, че всички съюзници са обединени от началото на пълномащабната война в Украйна, започнала през 2022 г. Още на сутринта след нахлуването всички са го осъдили и са изразили подкрепата си за Украйна.

„И всички съюзници осигуряват подкрепа на Украйна по различен начин. Част от нея е чрез нашия Пакет за всеобхватна помощ, който помага на Украйна да изгради своите бъдещи въоръжени сили. Тя също осигурява подкрепа с несмъртоносно оръжие. И тук съюзниците осигуряват различни рамки. Но някои от тях се хокусиран върху подкрепа с несмъртоносно оръжие, докато други – със смъртоносно“, каза генералният секретар.

Той е убеден, че на срещата във Вашингтон страните членки ще изработят точната рамка за подкрепа за Киев.

„Позволете ми да наблегна на едно нещо. Няма страна членка на НАТО, която няма да подкрепи Украйна, защото като Северноатлантически алианс винаги говорим с един глас и всички решения, артикулирани от НАТО, са съвместни“, изтъкна Анджей Дуда.

Следователно да се говори, че една или друга членка на пакта има коренно различно мнение от останалите не отразява реално общите решения, които биват вземани заедно в неговите рамки.

„Естествено, имаме различни разбирания, на първо мясно, какво означава Украйна да победи. Защото, да, има различия в тези схващания. И, второ, държавите осигуряват различен вид помощ за Украйна. Някои са по-решителни. Те осигуряват по-модерни и военни решения, други го правят в по-малка степен. Въпреки това – нека подчертая, че няма нито една отделна държава, която да не подкрепи Украйна, като част от НАТО“, допълни президентът на Полша.

Нито един от тримата лидери обаче не спомена поименно която и да било страна членка.