Задължителната военна служба в Германия беше преустановена преди 13 години, но сега се обсъжда възможността за нейното повторно въвеждане. Министърът на отбраната Борис Писториус представи днес плановете си за нов модел на служба пред парламента.

Ключов въпрос в този план е какви задължения трябва да включва военната служба в бъдеще? В края на краищата целта е да се преодолее сегашният недостиг на персонал от около 20 000 войници.

Бундесверът трябва също така да може да реагира по-гъвкаво на заплахите. Връщането към старата форма на военна служба обаче е изключено. Тя беше въведена в средата на 50-те години на миналия век и имаше за цел да гарантира, че Бундесверът винаги ще има достатъчно новобранци по време на Студената война.

Всички млади мъже от всички възрастови групи бяха призовани на военна служба.Принудителната военна служба беше задължителна от 18-годишна възраст.

Всеки, който не желаеше да постъпи в армията, трябваше да изпълнява алтернативна служба, например под формата на така наречената социална година. С течение на десетилетията военната служба бе намалена от година и половина на шест месеца. Потребностите на Бундесвера от личен състав намаляваха и все по-малко младежи бяха призовавани на служба, докато през 2013 тя бе преустановена напълно.

Липсват казарми, инструктори и оръжия

Министърът на отбраната не е толкова склонен да се върне към този стар модел, колкото и канцлерът. По принцип не трябва да се призовават всички - потребностите на Бундесвера от личен състав не са толкова големи, а той вече не разполага с никакви структури за това: нито казарми, нито инструктори, нито оръжия. Търси се форма на набиране на войници, която ще позволи през следващите няколко години германските въоръжени сили да се увеличат от сегашните 180 000 на около 200 000 войници.

В средносрочен и дългосрочен план би трябвало да има повече запасняци и като цяло службата в армията да стане по-привлекателна. Военният министър Борис Бисториус обаче иска отново да набира наборни войници за нов модел на наборна служба.

Идеята е на 18-годишните младежи да се дава за попълване нещо като наборна анкета. Според плана ще бъде задължително да се отговори на въпросника и да се участва в наборната служба, само ако някой бъде поканен. Очаква се около 400 000 души да отговорят на въпросниците. След това около 40 000 от тях ще бъдат поканени за участие в проекта. Като се има предвид продължителността на периода на службата, шест или дори дванадесет месеца изглеждат възможни.

Според Писториус шведският модел е „особено подходящ“.

Швеция въведе отново задължителната военна служба през 2018 г. и набира десет процента от всяка възрастова група.

Писториус обаче не разполага с подкрепата на канцлерството за по-нататъшни планове, нито с подкрепата на политиците; Опозиционният ХДС/ХСС е за задължителна социална година, която да включва и задължителна военна служба.