Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управление, което да изолира ДПС в новия парламент, е невъзможно. Това стана ясно на днешния брифинг в централата на партията.

Борисов кани на разговори всички парламентарни формации в следващото 50-о Народно събрание. Същевременно той отхвърли вариант в изпълнителната власт да участват партии, които не са от евроатлантическия спектър. Борисов изключи „Възраждане“ и БСП от формулата на управлението. За най-малката политическа сила „Величие“ обаче не каза конкретно дали я смята за проруска.

След коментар на репортер на Клуб Z, че ДПС очевидно е ябълка на раздора и така е било и в досегашния парламент, Борисов не се съгласи: 

„Не, не беше така“.

(Съ)председателят на ДПС Делян Пеевски има несиметрично голяма власт. Възможен ли е вариант за анти-ДПС фронт, т.е. за изолиране на ДПС от властта? Защо не отправят такава оферта към ПП-ДБ, към ИТН, към БСП включително, бе въпросът от Клуб Z.

Бойко Борисов обаче отхвърли тази опция:

„Пак няма да ни стигнат гласовете. Корнелия Нинова я чух ясно да казва „никога с ГЕРБ“. Какво да говоря с нея? И другото е аритметика – смятай и ще видиш, че не излизат. Вече ние с ПП-ДБ, за съжаление казвам, двете партии не можем да направим правителство.“

Всъщност от БСП обявиха, че биха подкрепили надпартиен кабинет.

А и какво показват числата?

В следващия парламент ДПС ще има 47 народни представители. Остават 193, с които Бойко Борисов теоретично би могъл да преговаря за анти-ДПС фронт. От него дори би могла да бъде изключена радикалната проруска партия „Възраждане“.

ГЕРБ, ПП-ДБ, ИТН и „Величие“, например, ще имат общо 136 депутати, което си е солидно мнозинство. Ако добавим и БСП, стават 155. За Борисов обаче такъв вариант за изолиране на ДПС не съществува.

Любопитно е, че в контекста на въпроса за несиметричната власт на Пеевски лидерът на ГЕРБ реши да коментира честността на парламентарния вот на 9 юни:

„Освен това, излязоха всички организации, които бяха на изборите в България като наблюдатели и казаха, че изборите са честни, демократични и правилно проведени. Кое е асиметрично? В случая ДПС са втори.“

След нов репортерски коментар, че Делян Пеевски има несиметрично голяма власт в институциите – прокуратурата, регулаторите..., Борисов не се съгласи:

„Не знам това да е така. Регулаторите се избираха, когато ГЕРБ беше в управление и ако внимателно прегледате нещата, ще видите, че имаше и от „Атака“, и от БСП, и от всички партии във всички регулатори, за да може... И между другото, това е правилният сега сценарий за избори на регулатори. Не беше правилно това, което предлагаха колегите от ПП и ДБ – ние с Петков да разделим всичко на две. Това не беше правилно. Това тогава щеше да е асиметрична власт в независими регулатори и във всичко останало.“

Припомняме, че ПП-ДБ многократно отхвърлиха твърденията, че са искали да си поделят регулаторите с ГЕРБ.

След репортерски въпрос днес - възможно ли е формации, които са далеч от определението евроатлантически, да получат места в изпълнителната власт, Бойко Борисов отговори:

„Не. С колегите от „Възраждане“ може да се говори за парламентарната власт, участие в комисии – както и досега имаше... Затова казах – с всички партии трябва да се намери диалог в парламента, така че тези две задачи ще вървят успоредно.“

След питане дали може да управляват с „Величие“ и „Има такъв народ“ (ИТН), Борисов каза:

„Има такъв народ“ гласуваше по евроатлантически теми винаги с нас и ПП-ДБ. Но техният лидер ще прецени как да действат. Пак казвам – отговорността е на всички. Ако всички подходят, както би казал Петков, излиза, че ние отиваме на избори - да сме опозиция всички. И на следващите избори това ще се случи.“

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма да прави коалиция с ДПС. Той искал експертен кабинет, а това не било коалиция. Същевременно Бойко Борисов настоява ГЕРБ да има премиер и поне двама ключови министри – външен и на отбраната, което си противоречи с тезата за експертния кабинет. Друг е въпросът, че за да има подкрепа така нареченото експертно правителство, то зад него пак трябва да стои някакъв тип коалиция, която да осигурява парламентарната подкрепа за него.

На пресконференцията днес в стремежа си да отрече, че смята да се коалира с ДПС, Борисов влизаше в непрестанни противоречия.

Попитан защо отхвърля вариант за кабинет на ГЕРБ, ДПС и ИТН, той заяви:

„Не. Не отхвърлям, но не мога да говоря от тяхно име. Не съм разговарял с тях. Според мен разговорите трябва да се водят в парламента от преговорните екипи и ако има разбирателство по теми, тогава ще се съберем лидерите, ще излезем и ще кажем: такова експертно правителство с такъв състав сме готови политическите партии да подкрепим и може да се подпише само - едно, две, три, четири, пет - какво се прави. Иначе, аз също държа на думата си, че в коалиция с ДПС не влизам. С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми. Няма мърдане, като кажат. И ако намерим други такива съратници, ще намерим правителство. Ако няма...“

Бойко Борисов преди месеци заяви, че няма да прави коалиция с ДПС, ако няма поне още един партньор. Всъщност, Борисов и Пеевски и да искат, няма да могат да управляват без трети играч, защото и в новото Народно събрание (НС) няма да имат мнозинство. ГЕРБ и ДПС заедно ще разполагат със 115 народни представители в 240-членния парламент.

Заради противоречивите му изказвания репортерка днес настоя Борисов да уточни въобще ли няма да се коалира с ДПС, или това би било възможно, ако има и друг участник в управлението. Лидерът на ГЕРБ отговори така:

„Едно експертно правителство не може да работи като коалиционен формат. Защото сме много различни като партии. Но ако се разчертае рамка и политики, в които сме съгласни тези, които биха се евентуално съгласили – бихме били държавници... е точната дума, и сме готови да работим с тях.“

Според друг репортер Делян Пеевски намеква, че ДПС трябва да има реална власт, на което Бойко Борисов реагира:

„Ако ме питаш, той въобще не го намеква. И резултатите като втора политическа сила му дават правото да си го говори. И никой не му е виновен на никого за това, че са дали такива слаби резултати. Те (ПП-ДБ) ги дадоха не заради нас, дадоха ги заради слабата работа на държавно ниво. Ако те имаха добри кметове, щяха да са им бастиони тези градове. А те и в градовете, където имат кметове, ПП и ДБ загубиха. Помните ли колко се радваха на Пазарджик, на Варна – и какво се случи...“

Бойко Борисов отхвърли и вариант да предложи правителство на малцинството:

„Проиграхме този шанс заради тях (ПП-ДБ). Ако те бяха повторили резултата си и сега да имаме 121 (депутати), този въпрос беше логичен, на колегата му беше логичен, ако те поставяха условията със или без ДПС – е логичен, но сега ние и трите правим малко, стабилно евроатлантическо мнозинство, както се говореше.“

По време на цялата пресконференция Борисов изтъкваше, че на изборите от ГЕРБ са първа сила с 11% разлика пред следващия. Това обаче не е така. ГЕРБ има 24,7%. Втора е ДПС със 17,07%. Бойко Борисов явно говореше за разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ, която получи 14,33%. Той неглижира срива в избирателната активност и това, че партията му има с близо 140 хиляди гласа по-малко спрямо предния парламентарен вот.

След въпрос обмисля ли промени в ГЕРБ предвид този голям спад, Борисов се ядоса:

Ама съм много доволен от резултата, бе! 11% над прекия си противник в изборите! Да се чувствам виновен, че съм ги победил толкова?!“ (Всъщност разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ не е 11%, а 10,37%. Почти 11% е разликата с четвъртия - „Възраждане“, но Борисов едва ли има предвид тях.)

От това стана ясно, че Борисов възприема ПП-ДБ за основен противник. На ДПС пък, изглежда, той гледа като на близък партньор, щом неглижира разликата между ГЕРБ и втората сила, която е под 8 пункта.

Същевременно лидерът на ГЕРБ днес отново се опита да се разграничи от санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Пеевски, явно съзнавайки, че партньорството с него е силно проблемно от имиджова гледна точка.

„След като се разделихме в парламента, аз нямам нито един телефонен разговор, нито една среща с Делян Пеевски. Всеки си отиде по районите и се бихме – стигаха до физически бой нашите избиратели“, обяви Борисов.

Той отново подчерта, че в 49-ото Народно събрание лидерите на ПП-ДБ системно са си взаимодействали с Пеевски. Затова и обвиненията от тяхна страна за свързаността на Борисов и Пеевски не били честни.