Оставката е истинска.

Това уверява лидерката на БСП Корнелия Нинова актива с отворено писмо, разпратено до медиите. Причината за него: "да спрат всякакви лъжи и интерпретации на знайни и незнайни платени анализатори".

Както е известно, Нинова за трети път подаде оставка заради изборните резултати на левицата. Направи това във вторник. Предходните два пъти не се увенчаха с успех. Заяви обаче, че няма да се откаже от депутатското си място. Няма да се бърза и с изборен конгрес. Ще е през октомври.

От вторник насам темата е обект на публичен коментар. Анализ за това искрен ли е третият опит за оставка, публикува тази сутрин Клуб Z.

В отвореното си писмо към членовете на партията, лидерката зове:

"Приемете оставката ми и не давайте партията на търговците." 

И дава заявка:

"Няма да участвам в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията."

Както Клуб Z писа, за тази събота е бил свикан пленум за избор на временен председател, но е бил впоследствие отложен за следващата неделя. Социалисти виждат в това действие на ръководството предвещаното избиране на Нинова за председател на парламентарната група, тъй като се очаква президентът да свика новия парламент другата сряда. Междувременно днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще покани всички лидери на формации в НС на масата на преговорите за съставяне на кабинет, хем доминиран от ГЕРБ, хем експертен, като изрично подчерта, че няма да е кандидат за премиер. Последното е едно от условията на БСП, за да подкрепи правителство.

Ето и цялото обръщение на Нинова към членовете на партията:

Претърпяхме тежка загуба на изборите за 50-ото НС и за Европейски парламент. Поемам отговорността за тези катастрофални резултати и подавам оставката си пред всеки един от вас- тези, които ме избрахте за ваш председател и единствените, които имате право да я получите. Надявам се с това да спрат всякакви лъжи и интерпретации на знайни и незнайни платени анализатори, които нямат никаква представа от правилата и Устава на БСП, но денонощно коментират "неистинската" ми оставка. Няма да участвам в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за моя намеса в решенията на колективните органи на партията. Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега.

Скъпи другари, минахме заедно през много битки и изпитания. Благодаря ви за подкрепата, труда, обичта и всеотдайността през изминалите години. Правила съм грешки, но никога не ви предадох и не продадох БСП, въпреки всичко, на което бях подложена. Посветих осем години на това да изчистя партията от клиентелизъм, зависимости и употребата ѝ за трупане на лично богатство и привилегии. Останахме единствените, на които задкулисието, "дълбоката държава" и мафията не могат да диктуват какво да правим. 

Сега искам да ви предупредя: чакат ни тежки месеци. Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре. Познавам ви: вие сте истински, достойни и честни хора. Вие, членовете, сте силата на партията, а не върхушката й. Не позволявайте да ви отнемат най-демократичното право на пряк избор на председател! Не позволявайте някъде скришом да решат и да ви инсталират зависим и удобен човек начело! Вие сте на ход! Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни!

Моля приемете оставката ми. Приемете дълбокото ми уважение към вас. Бъдете здрави! Имайте вяра и никога не се предавайте. Сега си починете през август и събирайте сили за септември. Ще бъде интересен месец!