Единственото по-заплетено нещо от това да те обвинят в хакване на пръскачките пред НС (които се оказаха аналогови и не се ръководят от компютър), е когато същите опитат да те оневинят за хакването на пръскачките...

Така на шега може да се опише ставащото около "изключително опасната" ОПГ (организирана престъпна група) от фирма "ТАД груп", която, разбира се, бе обвинена в източването на данните на милиони българи от НАП през юли 2019 г. (Историята с пръскачките бе странична, но знакова, тъй като тогава наблюдаващата прокурорка от фамозната Спецпрокуратура обяви, че освен НАП са се канели да хакнат въпросните пръскачки, за да изпръскат гостите на Народното събрание по време на управлението на ГЕРБ - бел. ред.)

Както е известно, въпросната ОПГ - а за да е ОПГ, трябват най-малко от трима членове - първоначално включваше Иван Тодоров - собственик на "ТАД груп" и търговския директор като подбудители, плюс младия служител Кристиян Бойков - извършител. 

Следващата стъпка бе, че почти веднага въпросният търговски директор Георги Янков отпадна и "бандата" остана двучленна - от Тодоров и Кристиян Бойков. Обвиненията - които между другото два пъти съдът не можа да разбере и връща на прокуратурата, бяха по изключително сериозните членове от Глава първа на НК за тероризъм чрез всяване на паника.

Така обаче преди дни стана ясно, че "организираната престъпна група" явно остава едночленна - на 21 май т.г. прокуратурата е преквалифицирала и обвинението срещу Кристиян по лекия член просто за компютърно престъпление. Това вече дава възможност за споразумение (примерно, ако си обвинен в тероризъм или като член на ОПГ - не може, бел. ред), и веднага самото държавно обвинение предложило 2500 лв. глоба за Кристиян и да плати разноски от 13 000 лв. за направените експертизи.

А снощи БТА съобщи, че прокуратурата на 12 юни, ден и половина преди насроченото съдебно заседание (споразуменията също се одобряват от съд) е премислила и... оттегля желанието си за споразумение. По наши данни заявлението на държавното обвинение е било съвсем бланкетно: "оттегляме предложението, върнете си ни материалите по делото".

Така днес съдия Атанас Атанасов прие, че има непреодолим разнобой и споразумението - дори да не беше оттеглено, не може да бъде одобрено.

Казано просто - на 21 май прокуратурата преквалифицира деянието, за което обвинява Кристиян - нейно изконно право - и новото обвинение вече е по член, който допуска споразумение.

Но то не може да бъде одобрено, тъй като не става ясно какво става с другата роля, с която младият компютърджия фигурира в целия процес: на съучастник на Иван Тодоров. Естествено - там си стоят сериозните обвинения като например тероризъм, които, както казахме, не позволяват споразумения.

Така въпроса за съучастието на Кристиан в евентуалния "тероризъм" съдът определя като висящ.

"Същевременно обаче, съдът констатира, че е налице останала висящност относно съучастието, за което е бил привличан К. Б., както и останалото привлечено и все още имащо качеството обвиняемо лице И.Т., която висящност би била пречка за одобряване на споразумение" пише в мотивите.

За да е още по-забавно: прокуратурата след като предлага споразумението, а на 12 юни депозира, че се отказва от него, не заявява, че иска днес да няма дело... Така съдът си е насрочил днешното заседание. Но пък днес прокурорът пледира - да не му се дава ход (?!).

В крайна сметка определението на съдия Атанасов е окончателно. Вкратце - делото трябва да продължи по общия ред. То обаче вече два пъти беше връщано от СГС на прокуратурата заради калпав обвинителен акт.