В новоизбрания Европейски парламент може да бъде спокойно формирана политическа група „Откачените“, пише „Политико“.

Изданието е подбрало 23-ма евродепутати от 7 държави членки. Това е минималното изискване за създаването на една група в ЕП.

Това са най-дивите, най-идиотските, най-странните избрани представители.

Сред тях има и българин – Ицо Хазарта. В групата има също кипърска звезда от YouTube, гръцка месарка, която много малко хора са виждали, бивш автомобилен състезател, отправящ нацистки поздрави, и други.

Фидиас Панайоту – ютюбърът

25-годишният инфлуенсър от Кипър има 2,1 милиона абонати за канала си в YouTube. Над 1 милион гледания събра клипът му „Накарах Илон Мъск да ме прегърне“. 5 милиона пък са гледали друг негов клип – „Живях безплатно 7 дни на летището“. Той ще бъде независим евродепутат, но смята да създаде своя партия.

Галато Александраки – месарката от Тракия

76-годишната гъркиня от региона в делтата на Марица е бивш фермер. Сега тя притежава месарница в Александруполис. Снимките й онлайн се броят на пръсти. Но тя е толкова добре позната сред своите съграждани, че изобщо не е имало нужда да води кампания или да дава интервюта. Това не й попречи да спечели място от листата на партията „Гръцко решение“. Александраки още не е потвърдила дали ще заеме мястото си в Европейския парламент.

Илария Салис – антифашистката

39-годишната италианска учителка и антифашистка активистка е обвинена в опит за убийство чрез нападение по време на крайнодясна проява в Унгария. Тя бе вкарана там в затвора и предизвика дипломатически скандал, след като се яви в съдебната зала с оковани ръце и крака. През април Алиансът на зелените и левите (АЗЛ) обяви, че ще включи Салис в листата си за европейските избори. Идеята бе ако тя спечели депутатско място, да се възползва от имунитета, който ще получи и да бъде освободена. Както и стана.

Пятрас Гражулис – отстранен и разследван

65-годишния литовски депутат бе отстранен миналата година от парламента във Вилнюс, след като гласува от името на свой отсъстващ колега. Той получи забрана да се кандидатира в продължение на 10 години. Това обаче не важи за евроизборите. Гражулис е разследван и за хомофобски изказвания. Изобщо имиджът му е изграден върху неговата реторика против правата на ЛГБТИ-общността.

Афродити Латинопулу – кралицата на бодишейминга

Носеща името на гръцката богиня на красотата, тя бе изхвърлена от партия „Нова демокрация“ в родината си, след като се подигра с тялото на телевизионна водеща. Но спечели евродепутатско място от листата на „Гласът на разума“. Тази партия се бори за доживотно освобождаване от данъци на жени с 4 и повече деца. Латинопулу се бори против миграцията и правото на аборт и иска на хората с нетрадиционна сексуална ориентация да бъде забранено да работят в системата на образованието.

Гжегож Браун – унищожителят на религиозните символи

Това е любимото занимание на депутата от крайнодясната полска партия „Конфедерация“. В залата на Сейма във Варшава той угаси свещите за Ханука. Неведнъж е наричал евреите „враговете на Полша“. А миналата година повреди коледно дърво със знамената на ЕС и Украйна.

Сара Кнафо – реконкистадорката

31-годишната французойка съжителства с крайнодесния лидер Ерик Земур и бе избрана от листата на неговата партия „Реконкиста“. А шеф на партийната делегация в ЕП ще бъде Марион Марешал – племенничка  на лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин льо Пен. Съпругът на Марешал е Винченцо Софо от крайнодясната партия „Италиански братя“, който обаче не можа да стане евродепутат.

Алвисе Перес – крайнодесният инфлуенсър

Той иска да разруши сега съществуващата система и да я вдигне от развалините. Неговата испанска партия с невероятното название „Купонът свърши“ спечели три места в ЕП за сметка на крайнодясната „Вокс“. Перес е бивш британски либералдемократ и има стотици хиляди последователи в каналите си в почти всички социални мрежи. Той се зарече да преследва престъпниците и корумпираните, а също така журналистите и мигрантите. Известен е с протестите си срещу абортите и желанието си да построи най-големия затвор в Европа.

Филип Турек – едно си знае

Бившият чешки автомобилен състезател пренесе любовта си към колите на коренно различно ниво. Неговата коалиция се състои от партиите „Клетва“ и „Автомобилисти за себе си“. Тя иска да спре въвеждането на еврото в Чехия и се бори срещу миграцията и Зеления пакт. И, разбира се, иска да отмени забраната за нови коли с бензинови двигатели в ЕС, която трябва да влезе в сила през 2035 г. Турек смята автомобилизма за своя съдба. Той колекционира луксозни автомобили и оглавява клуба на собствениците на автомобили „Ягуар“ в Чехия. Властите в Прага го отстраниха от предизборните дебати заради снимка, на която той отправя нацистки поздрав.

Сибиле Берг – артистката

Тя е писател и сценарист, но сега реши да остави химикалката. Тя бе избрана от листата на „Партията“ – сатирична германска формация, и наследява разочарования от политиката Нико Земсрот. Берг обяви за свои приоритети следенето, личния живот и класовата борба.

Роберто Ваначи – генералът

Бившият генерал от италианската армия написа книгата „Светът с главата надолу“, съдържаща скандални изказвания за жените, хомосексуалността и миграцията. След като срещу него започна разследване по нареждане на министъра на отбраната, той започна да се явява в телевизионни шоута, в които наричаше Бенито Мусолини „държавник“. Затова Ваначи бе включен в листата на крайнодясната „Лига“. Говори се дори, че той може да отнеме лидерския пост от Матео Салвини, известен с прякора Капитана. По този повод в Италия тръгна вицът, че един генерал не се подчинява на капитан.

Хелмут Гойкинг – семейният партиец

Той е член на европейската народна партия (ЕНП). През февруари Гойкинг напусна Европейския парламент и бе наследен в него от сина си Нилс. Сега обаче Гойкинг-старши се завръща. А германската му формация се нарича не как да е, а Партия на семейството.

Диана Шошоака – любимката на Русия

През 2021 г. контролираната от Кремъл руска медия „Спутник“ я обяви за румънски политик на годината. Тя влезе в Сената в Букурещ като депутат от крайнодесния Съюз за обединение на румънците. След което бе изгонена от него, само за да се присъедини към още по-радикалната формация „SOS Румъния“. Тя често посещава руското посолство и отправя призиви за връщане на Велика Румъния – територия, включваща части от Украйна, Молдова и България. През 2023 г. Шошоака внесе законопроект с териториални претенции към Украйна, заради което бе включена в санкционния списък на Киев.

Милан Мазурек – усмихнатият расист

30-годишният словак е от крайнодясната партия „Република“. В родината си той бе осъден за расистки изказвания по адрес на ромите. Като ученик е твърдял, че Холокостът е измама, разказва негова връстница. При посещението си в концлагера „Аущвиц“ Мазурек се усмихвал. А на младини обичал да бие роми.

Петър Бистрон – пропагандистът на Путин

Той влезе от листата на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Подобно на скандалния си колега Максимилиан Кра, Бистрон също бе разследван във връзка с разкритията за проруската медия „Гласът на Европа“. Той е обвинен в получаване на 20 000 евро от тази медия, свързана с проруския украински олигарх Виктор Медведчук.

Марко Таркуинио – журналистът антинатовец

В родната си Италия той се прочу с изказванията си, че иска да разпусне НАТО и че Украйна трябвало да избере „ненасилствена самоотбрана“. Таркуинио е бивш шеф на католическия вестник „Авенире“ и е заклет противник на правото на аборт. Не е ясно обаче как с позицията си за Украйна той ще се впише в групата на социалистите, които твърдо подкрепят въоръжената й самозащита.

(Италианецът може да намери съмишленици в лицето на двамата български социалисти, които останаха в ЕП от досегашните петима. Евродепутатите от БСП никога не са подкрепяли помощта за Украйна и правото й на въоръжена самоотбрана – бел. на Клуб Z.)

Андерс Вистисен – европейският Тръмп

Още преди да стане евродепутат, датчанинът обяви, че уволнява председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. При дебат в ЕП през април той саза, че ако оглави Комисията, ще изхвърли 10 000 нейни служители. Вистисен се ползва с откритата подкрепа на крайнодесните Марин льо Пен и Матео Салвини.

Мануела Рипа – шокираната адвокатка

Миналата година „Политико“ съобщи, че германската адвокатка и депутатка от малката Екологична демократична партия (ЕДП) тормозила помощниците си. Тя заяви, че заедно с хората си е шокирана от анонимните обвинения. А тази година в. „Ди Велт“ съобщи, че Рипа предавала на компания за стомана конфиденциални документи от парламента.

Мари-Агнес Щрак-Цимерман – бабата с мотоциклета

Тя е водещ кандидат на евролибералите за шеф на ЕК и бивш председател на Комисията по отбрана в германския Бундестаг. Известна е с пламенните си изказвания за нуждата от подкрепа за Украйна и увлечението си по мотоциклетите. Щрак-Цирмерман остро критикува Урсула фон дер Лайен, а за канцлера Олаф Шолц каза, че характерните му черти са почти на аутист.

Христо Петров – българската попзвезда

Известен като Ицо Хазарта, хип-хоп изпълнителят спечели място от листата на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Песните му набраха милиони слушания онлайн и се превърнаха в мелодии на протестите срещу корупцията. Във видеоклипа на песента „Имам човек“ той гони корумпираните представители на българската държавна система и ги изпарява с пръскачка за инсектициди.

Фреди Белери – вкараният в затвора кмет

Той отпразнува избирането си от листата на гръцката партия „Нова демокрация“ в затвора в Албания. Белери бе избран за кмет на албанския град Химара дни, след като бе арестуван за купуване на гласове. Осъдиха го на две години затвор. Гръцките политици сметнаха това за пореден ход срещу политическата дейност на гръцкото малцинство в Албания.

Даниел Обайтек – Манекен ПиС

Това е игра на думи. Става дума за Манекен Пис – пикаещото момченце в Брюксел, и полската партя „Право и справедливост“, известна със съкращението ПиС. Обайтек бе „златното момче“ на ПиС и бе изпълнителен директор на държавната петролна компания „ПКН-Орлен“. Но бе уволнен от новото коалиционно правителство. Сега в ЕП той може да се сблъска със сънародника си Михал Шчерба от „Гражданска платформа“, който го призова да свидетелства в скандал за издаване на визи срещу пари.

Иван Давид – бунтарят

Крайнодесният чешки депутат и психиатър е гласувал 4406 пъти против мнозинството в своята група „Идентичност и демокрация“ (ИД) в Европейския парламент. Така той стана един от най-големите бунтари сред евродепутатите. Сега той присъства на тайната среща на крайнодесните лидери в Брюксел с участието на Герт Вилдерс от Нидерландия и Марин льо Пен.