Обвиняемият за случая "Цалапица" Рангел Бизюрев отива на съд по особено тежкия член 116, ал. 1 от НК - за умишлено убийство с особена жестокост. Това става ясно от съобщение на прокуратурата днес.

Този текст от НК предвижда присъда от 15-20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. 

Убийството в пазарджишкото с. Цалапица, извършено на 20 юли, м.г., доведе до масови протести за справедливост - основно защото извършителят бе изпуснат лесно да избяга, а двама млади близнаци, които са му помагали, бяха подведени за укривателство, а не за съучастничество.

Бизюрев в крайна сметка - след многомесечни затруднения (и законови поправки) ни бе върнат от Дания. Оттогава е неизменно в ареста.

За пръв път той застана пред български съд като свидетел - именно на близнаците Валентин и Борислав Динкови, помогнали му да скрие трупа на Димитър Малинов (24 г.).

Фактически сега започва и неговото дело по същество - за самото убийство.

Ето и прокурорското съобщение в оригинал:

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд Р.Б. за извършено умишлено убийство с особена жестокост в с. Цалапица, обл. Пловдив

На 14 юни 2024 г. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Окръжен съд-Пловдив  обвинителен акт спрямо Р.Б., на 31 г. Той е предаден на съд за това, че на 20.07.2023 г. в с. Цалапица, обл. Пловдив, умишлено е умъртвил другиго -  Д.М., на 24 г., като убийството е извършено с особена жестокост – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3, вр. чл. 115 от Наказателния кодекс.

Разследването по досъдебното производство е приключило в законоустановения срок, като са извършени всички необходими действия и са събрани доказателства за разкриване на обективната истина.

Обвиняемият Р.Б. е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои Окръжен съд-Пловдив да насочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт.