Епидемия от рядко и изключително опасно хранително отравяне е избухнала в Москва, съобщиха руските власти. Над 120 души са потърсили медицинска помощ, а най-малко 30 са в интензивно отделение.

Пациентите са били приети в болница със съмнения за хранителен ботулизъм - животозастрашаващо състояние, което поразява нервната система и може да причини дихателна недостатъчност и парализа, предаде АФП.

Властите заявиха, че токсичният взрив е дошъл от салати, разпространявани от популярна онлайн услуга за доставка, която временно преустанови дейността си в хода на наказателно разследване.

"Общо 121 души потърсиха медицинска помощ", заяви зам.-кметицата на Москва Анастасия Ракова.

"В момента 55 души са в тежко състояние, като 30 от тях са в интензивно отделение", допълни тя.

Градският орган за наблюдение на потребителите и здравеопазването, Роспотребнадзор, заяви на 15 юни, че провежда "епидемиологично разследване на предполагаеми случаи на ботулизъм".

Московската прокуратура съобщи, че е започнала наказателно разследване за нарушаване на стандартите за безопасност на потребителите.

Ракова каза, че "няма опасност за живота" на хоспитализираните, благодарение на навременната лекарска намеса. Според Световната здравна организация случаите на ботулизъм, пренасян чрез храни, могат да бъдат фатални без бързо лечение с антитоксини.

Ботулизмът е изключително рядко заболяване, което обикновено се причинява от неправилно обработена храна и е свързано с консервирани продукти. То не се предава между хората, информират Нова тв и БГНЕС.