Учени откриха най-голямата бактерия досега в блатата на Гуаделупе, съобщи в. "Гардиън". 

Thiomargarita magnifica е едноклетъчно с 2 см дължина, което я прави 50 пъти по-голяма от всяка "гигантска" бактерия досега. Предишният рекордьор също е от семейство Thiomargarita, но е едва 750 нанометра.

Откритието е объркващо за биолозите - бактериите просто не би трябвало да могат да станат толкова големи. 

"Това е като човек да се сблъска с друг човек, висок колкото Еверест", дава сравнение Жан-Мари Воланд, един от авторите на изследването.

Thiomargarita magnifica прилича на бели косъмчета, открита е върху загниващи листа от мангрови дървета в тропическите блата на Гуадалупе от Оливие Грос, професор по биология на морския живот от местния университет. Освен, че е огромна, има и други особености - изключително комплексна е за едноклетъчен организъм.

При повечето бактерии, ДНК се носи свободно във вътрешността на клетката - но в тази гигантска бактерия ключовата киселина е по-добре организирана в отделни участъци на "тялото" й. В добавка, Thiomargarita magnifica има около три пъти повече гени от повечето бактерии, и хиляди геномни копия, разпределени из клетката. 

Учените не са сигурни как бактерията се е развила до подобни размери. Един прост отговор, подсказва Воланд, е опит да се избегнат хищници.

"Ако си 100 или 1000 пъти по-голям от този, който те ловува, няма как да бъдеш изяден", обобщава той.

Големите размери са и недостатък - останалите бактерии могат да се движат по-свободно и да са много по-незабележими, признават учените. Да не си вече част от микроскопичния свят си има и своите недостатъци.