От години испанските власти разследват предполагаеми връзки на каталунските сепаратисти с Русия. От няколко месеца те проучват и връзките им с крайнодесни кръгове в Европа. Според ново проучване на германската медия SWR има две снимки, които показват следи както към Русия, така и към Германия. На едната от тях се вижда група депутати от „Алтернатива за Германия“ по време на пътуване до окупирания от Русия Крим през 2018 г.

Германското правителство тогава остро разкритикува посещението, а Украйна заплаши участниците с наказателно преследване. Говорител на пресслужбата на парламентарната група на провинция Северен Рейн-Вестфалия заяви пред SWR, че пътуването е организирано от Роджър Бекъмп, който по това време е бил депутат от АзГ в парламента на провинцията. Според съобщения в медиите Роджър Бекъмп е заявил в телевизионно интервю по това време, че Крим не е бил окупиран от руснаците, а че сега отново е част от Русия.

Когато го питат кой е Едвард Чесноков, Бекъмп, който сега заседава в Бундестага от „Алтернатива за Германия“, не иска да си спомни нито снимката, нито името на човека на масата, който уж е непознат за него: Едвард Чесноков. Депутатът от „Алтернатива за Германия“ Ойген Шмидт, който държи знамето на АзГ на снимката, обаче си спомня човека.

„По онова време той беше журналист в "Комсомолская правда“, казва Шмидт пред SWR.

Проправителственият таблоид, известен още като "любимия вестник на Путин", има най-голям тираж в Русия, а Чесноков е и радиоводещ и блогър. В канала си в Telegram, който има повече от 14 000 последователи, той се фокусира интензивно върху вътрешната политика на Германия. След съвместната снимка с представители на AзГ и малко преди парламентарните избори в Бавария и Хесен видеоклип на Чесноков стана популярен в Telegram. В него, под съпровода на драматична музика, той призовава германските и германско-руските избиратели да гласуват за AзГ, за да се предотврати предполагаема предстояща война между Русия и Германия, а през май 2022 г. Чесноков обявява, че Олга Петерсен, която понастоящем е независим член на парламентарната група на AзГ в Хамбург, ще бъде гост-лектор на негово събитие. Когато го конфронтират със снимката, на която се вижда с депутати от AзГ, Чесноков отговаря писмено на SWR, че тя е направена в кафене на летище „Шереметиево“ в Москва. Поводът: интервю с депутатите от „Алтернатива за Германия“.

„Представете си подобна ситуация: руска делегация идва в Източен Берлин през 1990 г., за да наблюдава обединението на Германия - същото обединение, което Крим преживя с Русия през 2014 г. - бихте ли отхвърлили тази делегация, или бихте я приветствали и докладвали за нея?“, гласи изявлението му.

На дневен ред: независимостта на Каталуния

Каталунската независимост очевидно също е на първо място в дневния ред на Чесноков. На профилната страница на онлайн изданието на вестника си той посочва като най-важно свое журналистическо постижение, че е първият руски журналист, интервюирал каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон през 2019 г., след като той избяга в изгнание в Белгия. Самият Пудчемон по-късно пише за целта на каталунската независимост в "Комсомолская правда". Чесноков пък публикува повече от 20 статии в каталоноезичния вестник El Punt Avui, а само два дни преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари 2022 г. Чесноков пише за ситуацията в Източна Украйна:

„След националистическия преврат в Украйна през 2014 г. Донецката и Луганската област, където живееха етнически руснаци, обявиха своята независимост след поредица от въоръжени сблъсъци. В основата на този "акт на независимост" беше референдум, подобен на този на каталунските сепаратисти през 2017 г.“

Документи, получени от SWR, разкриват, че испанските следователи са се натъкнали на името Чесноков в разговори между близки съветници на Пучдемон - очевидно важен контакт за сепаратистите, за да си осигурят подкрепата на руснаците. Поради това съветниците на Пучдмемон са се съгласили да инструктират лидера си да следва последователно линията на руското ръководство. Въпроси като санкциите срещу Русия трябва да бъдат избягвани. Важно е да не се разстройват руснаците, които съветниците описват като "приятели", а в чатовете е обсъдено и планирано интервю на Пучдемон във вестник "Комсомолская правда". Съветник на сепаратисткия лидер подчертава, че Чесноков е "неговият журналист" в Москва, с особено широк обхват.

Чесноков заяви пред SWR, че никога не се е срещал лично с Пучдемон и не е общувал пряко с него. Освен това той самият никога не е бил в Барселона или Брюксел. Испанските следователи разглеждат и друга снимка, на която се вижда Чесноков. Според самия него тя е направена през пролетта на 2019 г. в Москва по време на лекция в университет

Лекцията е изнесена от близък съветник на Пучдемон. На снимката той е седнал между Чесноков и руски бизнесмен от Барселона. Според испанските органи за сигурност този човек е имал контакти с руските тайни служби. Самият Чесноков описва ролята на бизнесмена пред SWR по следния начин:

"Той помага за юридическото събиране на дългове".

Според вътрешните документи, които SWR има, испанските органи за сигурност смятат за доказано, че руският бизнесмен е руски шпионин - с контакти с руската организирана престъпност. Самият бизнесмен отрича обвиненията, когато е запитан от SWR. Пред медията говори и Герхард Конрад, бивш агент на германското разузнаване, който доскоро е бил директор на INCENT, Центъра за разузнавателен анализ на ЕС. Той не изключва възможността агенти на руските тайни служби да използват журналисти за свои цели. Пред SWR той заяви:

„Използването на журналистическо алиби се поддава на операции на разузнавателните служби по единствената причина, че те са професионално необходими за установяване на контакти."

Чесноков отрича всякаква връзка с руските разузнавателни служби: "Това е нелепа измама, основана на нечия параноя".

Испанските следователи биха искали да изяснят допълнително каква точно роля е изиграла Русия в обявяването на независимостта. Критиците обаче се опасяват, че законът за амнистията на каталунските сепаратисти, който испанският премиер Педро Санчес прокара през парламента, за да осигури левия си правителствен алианс, скоро може да сложи край на разследванията. Говорител на Гражданската платформа за независимост на съдебната власт (PCIJ) заяви пред SWR:

„Законът за амнистията нарушава най-фундаменталните принципи на нашата конституционна система. Това е незаконна размяна на безнаказаност срещу гласове.“

Експерти по разузнаване предупреждават, че Русия може да се почувства окуражена от закона и да продължи да разчита на активности като предполагаемите операции за оказване на влияние върху каталунските сепаратисти.

Испанският закон за амнистията се разглежда със загриженост и в Брюксел. В интервю за радио SWR лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер призова Европейската комисия да се отнесе сериозно към него:

„В една конституционна държава амнистията никога не бива [...] да бъде част от игра на власт, а да се основава на правни съображения.“

Съществуват достатъчно доказателства "за връзките между партията на Карлес Пучдемон и руската ФСБ, бивше КГБ, които се разследват от испанските съдилища". Каталуния е част от по-широка руска стратегия за дестабилизиране на ЕС, заяви испанското правителство, оставяйки без отговор запитване на SWR относно критиките към неговия закон за амнистията. Наблюдателите очакват, че победата на ЕНП на европейските избори сега може да окаже натиск върху премиера социалист Санчес.

Сепаратисткият лидер Пучдемон и неговият съветник не са отговорили на въпросите на SWR за връзките с AзГ и руския журналист Чесноков.