Футболистите в Дания отказват увеличение на заплатите в националния отбор. Поне докато колежките им не получат същото основно възнаграждение. За разлика от мъжете, които имат договори за милиони, жените често работят нещо друго паралелно със спорта, за да се издържат.

Футболистите около капитана Кристиан Ериксен искат да направят нещо по отношение на тази разлика. Затова те съвместно решават да отхвърлят увеличението на заплатите, така че вместо това двата отбора да получават еднаква основна заплата.

Сал Хансен, ръководител на съюза на играчите, заяви:

"Отборът реши да не иска промени в условията на новия си договор. Това е изключителен ход за подобряване на условията за женския отбор. Играчите не търсеха по-добри условия за себе си, а мислеха да подкрепят женския отбор."

Преди началото на преговорите Датската футболна асоциация (DBU) също обяви, че се стреми към "равни заплати" за двата отбора. За да се осъществи това, трябваше да се вземат пари от мъжете, за да се увеличат заплатите на жените.

"Ние не можехме да приемем този подход. Мъжете бяха ядосани, а жените също се чувстваха неудобно да вземат парите от мъжете. Това не е начинът за постигане на равенство."

Вместо да се намалят заплатите на мъжете и да се хармонизират с тези на жените, сега трябва да се повишат условията на договорите на жените. Съответно заплатата на жените не идва от мъжете, а се изплаща от асоциацията. Асоциацията бързо признава, че това е "щедро предложение", казва Сал Хансен. Норвежката футболна асоциация реши още през 2017 г. в бъдеще да плаща еднакви заплати и на двата национални отбора.

Договорът влиза в сила след Европейското първенство

Четиригодишният договор, който беше изготвен от асоциацията на играчите и DBU, ще влезе в сила след Европейското първенство това лято. Планът предвижда и 50-процентно подобряване на застрахователното покритие на жените. Освен това ще бъдат създадени клубна сграда, която ще може да се използва от всички национални отбори, и фонд за по-нататъшно развитие на националния отбор. Мъжкият отбор и асоциацията ще внасят по един милион датски крони в този фонд, ако футболистите се класират за големи турнири като Световното първенство и Европейското първенство.

"Играчите могат да правят предложения за използването на фонда", казва Сал Хансен. "Например, ако Пиер-Емил Хойбьорг от Тотнъм Хотспър или Симон Кяер от Милан са имали положителен опит със специални съоръжения или мерки за подкрепа, те също могат да допринесат с тези идеи за националния отбор."

В Германия футболистите са далеч от равното заплащане не само в националните отбори, но и в Бундеслигата. Проучване, проведено от "Sportschau", разкрива, че много жени професионални футболистки печелят малко или никакви пари. От 122-те анкетирани футболистки в двете най-големи лиги 34% получават максимум 500 евро бруто на месец. Малко под една четвърт са заявили, че не получават никакви пари.

Разликата в заплащането на мъжете и жените обаче не е очевидна само когато става въпрос за заплати. Премиите на големите турнири също се различават значително. Въпреки че DFB наскоро удвои премията за купата на жените, победителят при мъжете все още получава повече от два пъти повече от всички отбори, участващи в купата на жените, взети заедно. Разбира се, мъжкият спорт е гледан повече от женския - като мъжете всъщност гледат по-често женски спорт от жените в Дания.