• Кирил Добрев и Георги Гергов са "организаторите" на "Продължаваме промяната". 
  • Президентът Румен Радев е заложил няколко групи в БСП за превземенето ѝ отвътре.
  • Заседанието на групата на социалистите, на което Калоян Методиев бе изключен, е било охранявано от татуирани момчета и е преминало под натиска на народни представители.

Такива тези разви избраният за депутат Калоян Методиев, който е и дясна ръка на лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова. Медодиев, който не е член на партията, бе шеф на кабинета на Нинова като министър на икономиката, а преди това и началник на кабинета на Румен Радев. Двамата се разделиха, след като Калоян Методиев демонстрира топли отношения със соцлидерката в период, в който тя вече се намираше във война с държавния глава.

Срещу Калоян Методиев в БСП отдавна има брожения. Социалистите го обвиняват за сив кардинал, който кадрува. Твърденията се засилиха, след като Нинова, без консултации с широкото ръководство, го постави на второ място в листата в 25 МИР София, след самата нея. Впоследствие тя избра да влезе като депутат от Благоевград, отваряйки му по този начин пътя към парламента. Формалното ѝ обяснение бе, че се е допитала до структурите. Благоевградската горещо пожелала тя да я представлява, докато в същото време софийската била резервирана. 

Междувременно, както Клуб Z писа първи, вътре в партията бе организиран преврат срещу Нинова. Той беше изпълнен от част от нейните заместници, начело с Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров. Зафиров стана и.д. председател до очаквания през октомври конгрес, на който ще бъде избран нов лидер, а Гуцанов оглави парламентарната група, вместо лидерката в оставка.

Днес Методиев гостува в бТВ и разказа своята гледна точка за събитията.

Едни татуирани, мускулести мъже

"Гласуването за отстраняването ми мина с безпрецедентен натиск, с агресия, с мутренски похвати. Заседанието на парламентарната група протече по един абсурден начин. Нинова дойде със закони, с устав, с документи от ЦИК, подготвена, за да се състои някакъв нормален разговор. В крайна сметка нахълтаха, буквално – т. нар. ново ръководство в лицето на Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров, заедно с още няколко човека – агресивни, реваншистки настроени. Опитаха се да не подлагат на гласуване оставането ми в групата. Не можаха да кажат с какви аргументи искат да бъда изключен", заяви той.

След това Методиев допълни:

"Започва гласуването – Гуцанов обикаля цялата зала, приближава се до депутатката от Шумен и вися надвесен над нея прав през цялото време. Това, което направиха, е противозаконно. Вчера в парламента беше нарушена Конституцията. Не е имало такъв случай в историята. Те го направиха мутренски. Депутатката от Шумен гласува пред 20 човека под натиск, насила. Нинова им каза няколко пъти да си запазят достойнството. Тя се държа изключително достойно. Те бяха като озверели, мутренски настроени. Пред асансьорите бяха домъкнали едни татуирани, мускулести мъже – все едно бяхме в мутренско събрание."

Скъпи коли, поръчки от ГЕРБ

След това Калоян Методиев разви тезата си за опитите за превземането на БСП отвътре. Това е теза и на Нинова. Той посочи Радев като виновник, а Кирил Добрев и Георги Гергов - и двамата в немилост при управлението на Нинова, като помагачи.

Имало е строен план на изборите БСП да се срине, за да я вземат, тъй като не могат да я бутнат през популярния вот, заяви още той. Методиев каза, че президентът (който не е член на БСП) е заложил няколко групи вътре в партията и иска да я превземе отвътре

"Страх ги е от мен и ме мразят – не за друго, а защото задавам въпроси. Откъде бяха парите на Ваня Григорова за предизборната кампания в София? Кой ги даде? Този въпрос ги взриви. Питам ги как може общинският съветник (Калоян) Паргов с 1000 лева заплата да кара последен модел автомобил и да има шофьор? Как Кирил Добрев има всички поръчки в държавата на кметове на ГЕРБ, говорим за милиони литри гориво. Откъде? Как всички прокуратури и съдилища в страната се зареждат само от Кирил Добрев? Бизнес крилото си мисли, че ще ми затвори устата. Но всъщност ми направиха услуга", допълни Калоян Методиев.

След това той каза и че Кирил Добрев и Георги Гергов са организаторите на "Продължаваме промяната".

"Момчетата дойдоха от никъде. Кой мислите, че им прави комисии, структури, регистрации? Това е сложна организация. Казвам го на базата на абсолютни факти, разговори и назначения", заяви още той.

Методиев добави, че част от депутатите от парламентарната група на БСП са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство с ДПС.

Припомняме, че временното ръководство на БСП обяви, че не подкрепя мандат на ГЕРБ и ДПС.