Парламентът не взе решение за това кой да представлява България на предстоящата среща на върха в НАТО - премиерът (който и да е той)  или президентът Румен Радев.

Вчера служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на Срещата на върха на НАТО. Главчев бе обявил подобно намерение още преди седмица.

Само по себе си подобно питане е странно, тъй като кой ще представлява страната ни "по протокол" е решение на Министерския съвет. Самата среща пък започва на 9 юли и към тази дата не е ясно дори кой ще бъде министър-председател - в случай, че в парламента се разберат за редовен кабинет.

Все пак днес на председателски съвет темата е била обсъдена, като без изненада, "за" това на срещата да отиде Радев, известен с позицията си да не се предоставя военна помощ на Украйна, са били от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП. ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" са били против, както и новата формация в НС - "Величие". Позицията на ГЕРБ е МС да реши.

Критика към Главчев от Борисов

Критика обаче дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - насочена към служебния кабинет, оглавяван от кадъра на ГЕРБ, като Главчев реши освен да изпълнява премиерската функция, да е и министър на външните работи.

Според Борисов вече е трябвало да има "позиция на България, на външно министерство, която, който и да отиде във Вашингтон за срещата на НАТО, да я защити".

"Аз ходех на европейските съвети, върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО", каза Борисов във връзка с това как е било по времето, когато той е бил премиер.

Той посочи, че тогава президентите са ходели с решение на правителството. Което, както се споменава горе, е факт. Тоест, може да се тълкува, че позицията на Борисов е, че трябва да отиде Радев, със санкция на правителството и да защитава позиции, изготвени от правителството. Тъй като и по конституция Министерският съвет води външната политика на страната.

Първият евроатлантик на републиката

България трябва да бъде представена на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от служебния министър-председател Димитър Главчев, изрази в позиция съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. 

Според Пеевски, в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

Делян Пеевски настоява в позицията си, Министерският съвет да вземе решение министър-председателят Главчев да ръководи българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон, добавиха от пресцентъра на ДПС. 

Той напомни, че не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, "на каквито скандални случаи бяхме свидетели". Пеевски още веднъж подчерта, че ДПС и лично той са гарантите за неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма.

Когато НАТО беше в София президентът се изнесе

На Срещана на върха на НАТО България трябва да бъде представена от министър-председателя, коменитра председателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична Бълария" и бивш премиер Николай Денков.

"България трябва да има последователна  външна политика, която по Конституция се води от Министерския съвет(МС) и съответно той трябва да вземе решение", обясни Денков.

Той подчерта, че досега мнозинството в Народното събрание (НС) ясно е показвало, че трябва да се спазва проевропейската посока.

"България е защитена, когато е част от ЕС, от НАТО. Затова нямам съмнение, че страната ни трябва да бъде представена от министър-председателя в случая. Една от причините е, че когато в София беше Парламентарната асамблея на НАТО, президентът Румен Радев, вместо да отиде и да се опита да убеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция, предпочете да се изнесе от България, за да не влезе в тази дискусия", обясни Денков.

Според него, ако някой е смел и твърди, че има позиции, трябва да е готов ги защити във форматите, които са наистина важни.

Другата причина да сме убедени, че премиерът трябва да води делегацията, е че външната политика се определя от парламента и от Министерския съвет, който всъщност реализира политиките, зададени от Народното събрание.

Според Николай Денков позициите на президента Радев съвпадат с това, което се представя като позиция на Кремъл и ръководството на Русия.

"Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от Народното събрание, и от Министерския съвет, който водех, и от европейските ръководители, така че смятам, че президентът заема неправилна позиция, която не съответства на българския интерес, който е войната да бъде колкото е възможно по-далеч от нашите граници", каза още Денков.

За националната сигурност отговаря Министерският съвет председателят на Парламентарната група (ПГ) на „Величие“ Николай Марков.

"Това е прецедент, никога не се е случвало Народното събрание да взима такова решение", твърди Марков.

По думите му не може да се влиза в "колизия" между институциите и сегашният служебен премиер следва да поеме отговорността.

"Не е имало гласуване, имаше обсъждане на писмото на Главчев. Ние предложихме онова, което е записано в буквата на закона", коментира също Марков.

Радев може да присъства, имаше такива предложения, но в крайна сметка осъществяването на националната сигурност е от Министерския съвет, коментира още депутатът. Фактът, че досега не е имало случай Народното събрание да санкционира това нещо, е достатъчно ясно, че и сега НС не е органът, който трябва да го санкционира. Това е нашата позиция, добави Марков.

Нашият президент, който е главнокомандващ

"В крайна сметка не се реши нищо, тъй като имаше разнобой", каза и зам.-председателят на партия "Възраждане" Цончо Ганев относно обсъждането между партиите по темата.  - "Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави – дали да отива той, дали да отива президентът", каза още Ганев.

Позицията на „Възраждане“ беше такава, че нашият президент, който е главнокомандващ, да отиде и да представлява България, при положение че нямаме постоянен министър-председател, коментира Ганев. Според него против президента са се изказали от ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Величие". В последствие от ПП-ДБ потвърдиха това.

Президентът трябва да представлява България на срещата на върха на НАТО. Това каза и Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на БСП.

"Това беше позицията, която изразихме по време на заседанието на председателския съвет, защото смятаме, че президентът е главнокомандващият, избран е пряко от целия народ с огромна легитимация, а освен това сегашното правителство е служебно и с изтичащ мандат", допълни той.