И президентът Румен Радев, и служебният премиер Димитър Главчев отиват на срещата на върха на НАТО, която ще е между 9 и 11 юли във Вашингтон. Това е последното решение, след като Министерският съвет първо опита да прехвърли топката към Народното събрание и депутатите да кажат дали да е Радев или Главчев. Но парламентът се оказа разединен и днес не можа да стигне до единна позиция. Така решението отново се върна там, където трябваше да бъде взето, а Главчев, който играе ролята и на външен министър в служебното правителство, обяви, че и той, президентът отиват във Вашингтон.

Формално решението ще бъде взето идната сряда, а съобщението на МС от днес е само за информация. Очакването обаче е Радев да води делегацията, а Главчев да е там в качеството си на министър на външните работи (макар до 9 юли да има и вариант да има редовно правителство, б.р.). Преди това МС ще формира българската позиция. 

Няма информация обаче какво ще се случи, ако Радев и Главчев решат да изразяват различни и даже противоречащи си позиции - основно по въпроса за войната в Украйна.

"Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се проведе в периода от 09.07.2024 до 11.07.2024 г. във Вашингтон. В срещата ще участва също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев", съобщиха в петък от правителствената пресслужба.

"Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75’та годишнина на Северноатлантическия договор подписан именно във Вашингтон, САЩ. Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото й обезпечаване", се казва още в официалното съобщение.

Президентът преди седмици избегна да присъства на сесия на парламентарната асамблея на НАТО в София като обяви, че имал предварително договорени посещения в Унгария и Швейцария.