В кратко съобщение на прокуратурата от днес се казва, че тече досъдебно производство срещу длъжностно лице от Министерството на образованието и науката за неизгодна сделка за закупуването на превозни средства (пълния текст вижте най-долу). Действията започват в условията на неотложност - от Комисията за противодействие на корупцията, която до ден днешен не е като да не е бивала често подозирана в политически, да ги наречем... изкушения.

Интересно е, че въпросното длъжностно лице А.Т. от МОН се споменава накратко в съобщението. Повече пише за двамата му помагачи З. О. и С.Т.,...

"... при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева."

Научаваме, че те са и с второ повдигнато обвинение - за пране на пари.

С. Т. е доскорошият областен лидер на ДПС-Варна и общински съветник в морския град Сали Табаков.

Първото съобщение до медиите днес е от 11:27 ч.

Но - както се казваше в рекламата - това не е всичко!

В 16:18 ч следва ново съобщение на прокуратурата. То е, че при обиски на 21 юни с открити...

"... боеприпаси в голямо количество – 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати, без лицето, което ги държи, да има надлежно разрешение."

А пък наблюдаващият прокурор е постановил да  бъде предявено обвинение на "С.Т., в чийто дом са намерени и иззети горепосочените боеприпаси". Бинго - познахте: варненските медии веднага разтръбиха, че това пак е... Сали Табаков.

Още през лятото и есента на м.г. започва "артилерийска подготовка", като през сайтове, известни със своято независимост, като "Афера" "изтичат" данни за разработки срещу Сали Табаков и Захи Османов - негов тъст (в момента първият вече е в ареста, а вторият - с гривна вкъщи поради напреднала възраст). А как разработките "изтичат", е друг въпрос - лично от "Афера" се похвалиха миналата година, че са жалбоподателите.

Оставяме изумителното количество патрони настрани и обсъждаме само "корупционната афера". Ако се следи информацията в медиите, става въпрос за сключени четири договора с Министерството на образованието за доставка на бусове марка АКИА, модел L9 с 35 места.

Както следва, четирите обществени поръчки със сключени договори с варненската фирма "Джеми" ООД с Министерството на образованието са за следните суми:

738 698, 40 лв

4 062 841, 20 лв.

2 216 095, 20 лв.

21 422 253, 60 лв.

Или общо варненската фирма Джеми ООД получава по тези четири договора 28 439 888, 40 лв. Фирмата се води на възрастния тъст Османов.

Дотук историята изглежда като чисто криминална. Но далеч не е. Само преди дни, на 24 юни, излизат заглавия като: 

"Какво свързва Филиз Хюсменова и Сали Табаков с кмета престъпник от Омуртаг Ешреф Ешрефов. Скрита лимонка на "опозицията" в ДПС ли е водачката на варненската листа."

За улеснение на читателите Филиз Хюсменова е наречена протеже на Табаков. В т. нар. "медии" се обнародват снимки на Табаков - или с Хюсменова, или с бившия председател Мустафа Карадайъ, "разжалван" малко преди да изтече лидерския му мандат, за да бъде заменен от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (по заръка на почетния председател Ахмед Доган).

"Афера" пише още:

"Пожелалите анонимност податели свързват катастрофално ниския изборен резултат на Движението във Варна с необяснимата близост между Хюсменова и обвиненият (пълният член не е на редакцията - бел. ред.) за ръководител на организирана престъпна група в Омуртаг кмет Ешреф Ешреф, чийто избор бе касиран с определение на Варненския апелативен съд от 30 май т.г."

Кметът на Омуртаг, който се отцепи от ДПС, бе ударен от прокуратурата на 19 февруари т. г. На първи линия тогава също е Комисията за противодействие на корупцията, а обратно на написаното - към днешна дата не само че не е признат "престъпник", а дори няма обвинителен акт.

В допълнение - Сали Табаков е брат на един от малцината осъдени у нас ефективно за корупция, особено пък от ДПС -  бившия кмет Митхат Табаков.

На фона на това действията на прокуратурата срещу лидери от такъв ранг в ДПС не изглеждат много случайни.

Изненадваща оставка и още рокади

Същите и присъдружни медии обаче лавинообразно продължават да пишат за Табаков в контекста на това, че Хюсменова била разпъвала чадър над него. Как - не се посочва. Така вчера, изненадващо, доскорошната зам.-председателка на парламента и бивш евродепутат на Движението депозира оставка като народен представител, гласувана днес без никакъв дебат. Отказът й от НС идва ден преди прокурорското съобщение за тримата арестувани.

На страницата във фейсбук на ДПС-Варна се появи лично обръщение от Хюсменова, в което тя мотивира решението си с: "Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме". Става въпрос за изборните резултати на партията на парламентарния вот, представени от някои медии като "катастрофални".

Всъщност, няма нищо подобно. Да, те са по-ниски от тези през април миналата година - с "цели" 1711 гласа. Но са съпоставими с резултата на Движението в годините назад. Отделно, на този вот ДПС увеличи гласовете си като абсолютна стойност. Отчете обаче нисък интерес в Турция (но за това после).

Любопитен щрих е, че днес вече обръщението на Хюсменова не може да се открие на страницата на ДПС-Варна. Набързо е било изтрито.

Но пък научаваме за нова рокада в Морската столица - за провело се заседание на Областния съвет на ДПС-Варна, на което...

"Присъстващите бяха запознати с решението на председателя на ДПС: г-н Делян Пеевски за определяне на временно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на ДПС Варна - Ерджан Ебатин."

Но и в шуменската организация текат промени. И там Областният съвет се е събрал, като новината от него е отстраняването на лидерката си Айсел Руфад. Обвинението: пак слаби изборни резултати - този път в Турция, където факт, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност.

Айсел Руфад е народен представител в 50-ото Народно събрание, в което ДПС има 47 депутати. Изненадващо тя стана и един от зам.-председателите на ДПС на последната национална конференция.

Формално Руфад няма право да ръководи регионална структура, ако е влязла в парламента, но вече в централата приемат, че слабите резултати се дължат на нейното предизборно поведение сред изселническата общност, написа кърджалийският сайт "24 Родопи", който активно следи процесите в ДПС и публикува също така броженията на изселническите организации срещу Руфад. 

"От Кърджали и Хасково фиксираха проблемите на стотиците хиляди нашенци, а тази жена от Шумен държеше да научат, че е била на рождения ден на Ахмед Доган, показвайки нейна снимка с него. Всичко това вероятно е хубаво за нейната кариера, но 350 хиляди искаха да чуят от зам.-председателя на партията как ще бъдат решени натрупани проблеми, свързани с работата на социални институции, здравеопазване и т. н.", посочва пред сайта активист от най-влиятелната организация – "Балгьоч".

Предстои да видим дали и тя, като Хюсменова, няма мистериозно да подаде оставка заради изборни резултати. След като се е заклела вече като депутат и не се е възползвала от правото си да се откаже преди окончателното обявяване на списъка с 240-те.

Ето и пълния текст на прокуратурата от днес:

На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването - претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства. 

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души - З.О. и С.Т., които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Същевременно З.О. и С.Т. са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо З.О. и С.Т. 

Разследването по случая продължава.