Сравнително слаба е избирателната активност в Анкара на днешните избори за български парламент, съобщи БТА.

Българите в турската столица гласуват в три избирателни секции – в посолството на Република България, както и в кварталите с български изселници Пурсаклар и Синджан. В посолството може да се гласува и за Европейски парламент.

В посолството се гласува с хартиени бюлетини. До 12:00 ч. 53-ма български граждани са упражнили правото си на глас за Народно събрание и 43-ма за ЕП в секцията в посолството, съобщили са членовете на СИК.

Голяма част от избирателите попълват на място декларации за гласуване.

В избирателната секция в Пурсаклар може да се гласува с хартиени бюлетини, както и с машини, а в Синджан – само с хартиени бюлетини.

Пред избирателната секция, разкрита в началното училище „Аййълдъз“, няма струпване на хора. Пред съседното училище, в което се провеждаха кандидат-студентски изпити, имаше много повече струпали се хора, видял е кореспондентът на БТА в турската столица.

Служителите на СИК в секцията в Пурсаклар са посочили, че до 13:20 ч. са гласували общо 175 души.

Много по-ниска активност на избирателите се отчита на днешните избори спрямо вота през април м.г., като това вероятно се дължи на започващия отпускарски сезон, както и на факта, че днес в страната се провеждат кандидат-студентски изпити. Очаква се в следобедните часове, когато изпитите са приключили, в Пурсаклар избирателната активност малко да се засили, казаха служителите на СИК.

Те споделиха още, че избирателите днес предпочитат машинното гласуване, включително и по-възрастните хора.

Шюкрие Шафак, счетоводител по професия, която живее в Анкара от 1989 г., изрази надежда, че след тези избори в България ще бъде съставено правителство. Шафак каза още, че гласува редовно на изборите за Народно събрание.

Бедихан, охранител, който живее в Турция от 24 години, също изрази надежда, че в България ще бъде сформирано правителство след изборите.

Междувременно д-р Танер Чавуш, участващ в изборната организация в Бурса е заявил, че в населения с много български изселници град до 13:30 правото си на глас са употребили 4500 души.

По думите му избирателната активност в Бурса е много по-ниска спрямо изборите през април м.г.

В Турция са били разкрити общо 166 избирателни секции, в които българските граждани могат да гласуват за Народно събрание. В дипломатическите представителства може да се гласува за Европейски парламент.

Спокойно и при слаба избирателна активност протича днес и гласуването за български парламент в район Авждълар в Истанбул.

За пръв път от доста време виждам толкова малко хора да идват да гласуват в Авджълар, както днес, през предишни години е имало опашки, чакане с часове, а сега няма и помен, споделила е пред БТА Хюлия Алтън, експерт по международни отношения в общината Авджълар.

Тя смята, че главната причина е умора у тукашните избиратели от поредните и често провеждани избори.

В Авджълар, който е компактно населен с български изселници, са разкрити две избирателни секции. До обяд са гласували малко над 500 души.

Гласувам от 25 години насам на всички избори. Роден съм в България, като малък се изселихме със семейството си в Истанбул. Всеки вот е важен, разбира се. Този е 6-ият. Ние не можем да се откъснем от България, имаме роднини, близки. И затова е важно да показваме тези връзки, да сме съпричастни с тях. Тревожи ме това, че младите хора емигрират от България. Смятам, че трябва да се създадат условия, за да се задържат там. Подготвихме се доста активно за тези избори. Засега е слаба активността, но се надявам, че в по-късните часове ще се засили. Подготовката координирахме с българското консулство, валийството, общината, казва Ферди Камбероглу.

Мъжът продължава с разказа си:

Пред секциите няма много хора, всеки влиза и гласува, като може да избира дали да е с хартиена бюлетина и машинно. Онези, които не са подали предварително заявления, попълват на място. На хората се раздават чай, вода, кафе, сандвичи.

65-годишен мъж, който гласува машинно, сподели, че предпочита този начин, понеже е по-удобен особено за онези, които са позабравили българския език.

И на предишните избори гласувах машинно и не се затруднявам, сподели той.

"Прави ми впечатление, че няма много желаещи да гласуват, което ме изненада", казва друг избирател, аптекар по професия.

"Мисля, че този път надделя разочарованието, че колкото и да гласуваме, все едно нещата в България не се променят. Не сме сигурни дали и след този вот ще могат да направят правителство, което да е стабилно, защото проблемите си стоят", допълни той.

В избирателната секция в квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул, където има и една машина за гласуване, също няма наплив от желаещи да упражнят правото си на глас.

Добрата новина е, че гласуването става много бързо, без никакви затруднения, може би защото вече имаме опит и хората са доволни, казва Ренгинар Мутлу.

Секцията в сградата на българското генерално консулство в Истанбул е една от общо четирите, в които днес гласуват както за членове на Народното събрание, така и за евродепутати.

За евродепутати обаче се очаква да гласуват основно представителите на дипломатическата мисия, а също и български туристи, тъй като повечето български изселници не отговарят на изискването за уседналост и не могат да гласуват за членове на европарламента.

Преди обeд БТА съобщи, че секциите в третия по големина в Турция град Измир са били отворени навреме.

Изборният ден протича нормално, без никакви проблеми, посочи председателят за Измир на Дружеството за култура и сътрудничество на балкански изселници (Балгьоч) Абдурахим Нурсой.

Той каза, че до 10:45 ч. днес се наблюдава по-слаба избирателна активност спрямо предишните избори за парламент миналата година. До този час в секциите в егейския град са гласували средно по 150 души.

В Измир са разкрити 18 секции, има такива и в градовете Айдън, Ушак, Мармарис, посочи Нурсой.

В Люлебургас (в граничещия с България окръг Къркларели) се наблюдава висока избирателна активност, разкрити са две секции, каза Васфийе Сьонмез, член на изселническото дружество Балгьоч-Тракия.

Тя добави, че изборният ден протича спокойно, без никакви проблеми, а към 11:00 ч. вече са се образували опашки пред секциите.

В град Чорлу и в град Ергене (окръг Текирдаг, Северозападна Турция), в които има много изселници от България, предимно от Добрич, Шумен, Търговище, Силистра, са разкрити общо 14 секции. Съобщава се за добра организация.

И в южния турски град Мерсин гласуването върви спокойно. До 11:00 ч. правото си на глас са употребили 38 души, съобщи Хюсеин Ватансевер, председател на Дружеството за култура и подпомагане на турците от Балканите.