Сутринта на 26 юни Марк Рюте, очаквано, бе избран за нов генерален секретар на НАТО. Той обаче ще заеме поста през октомври.

Пак очаквано, доклади на ЕК и ЕЦБ показаха, че България все още не отговаря на инфлационния критерий за влизане в еврозоната. Институциите у нас обаче са спокойни, че е налице сериозен напредък. Има надежди, че приемането на еврото може да се случи в рамките на година – година и половина.

ДПС пък, изглежда, продължава да действа тихо и отзад, както беше обяснил преди няколко години Бойко Борисов. Показателни в тази посока бяха обявени днес акции на прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, оставка на депутатката Филиз Хюсменова и назначения на нови областни управители.

Служебният министър-председател Димитър Главчев пък отказа да отиде в парламента, за да отговори на депутати за спорни кадрови смени в службите. За сметка на това зам.-председателят на новото Народно събрание Атанас Атанасов и шефът на Военното разузнаване Венелил Венев си спретнаха ченгеджийски скандал с компромати от трибуната по време на пленарното заседание.