БСП няма да подкрепи първи и втори мандат - съответно на ГЕРБ и ДПС, но в третия вече можели да се срещнат с тези партии в едно "експертно правителство на националното спасение".

Това обяви председателят на ПГ на соцпартията Борислав Гуцанов пред бТВ в четвъртък.

Той употреби много време, за да обясни колко специален и различен е третият мандат, като трябваше да се разбира, че тогава се допускат неща, които в първия и втория мандат не стават.

"Третият мандат е друг тип мандат вече", каза Гуцанов и там можели да се срещнат вече с ГЕРБ и ДПС.

"Той е мандат на националното спасение, националната отговорност. Затова ние от БСП говорим, че точно такова правителство трябва да има - експертно правителство на националното спасение."

"Когато говорим за трети мандат, така е направена Конституцията, че той не е вече на дадена партия, а е направен така, че това вече е последен опит на това Народно събрание да се събере. Когато са правели Конституцията, са преценили, че третият мандат е по-особен мандат и тогава могат да се направят подобни разговори. На какъв принцип - примерно - програмно правителство от експерти", продължи още Гуцанов с разясненията за това колко специалне мандат е третият.

Той все пак уточни, че така били нещата, според него, иначе щели да направят "такъв разговор в нашия орган - дали ще получим такъв мандат, дали няма да го получим, това е друга тема". При такава възможност Националния съвет на БСП трябвало да вземе решение дали партията да го подкрепи.

Но... "трябва да се подходи държавнически, а не да се тласне държавата към избори".

И не че БСП не била готова за следващите избори, готова била (въпреки непрестанния низходящ тренд в електоралната подкрепа - бел. ред.). Гуцанов обясни, че в соцпартията са готови, защото вече се стремели към обединение, както и заради "подаването на ръка към президентската институция", което той определи като "нещо добро".

Според Гуцанов все пак има всички шансове да има правителство в първия мандат.

„Има всички шансове да има кабинет, има ги нужните гласове, това е въпрос на разговори. ГЕРБ и ДПС имат общи виждания, както и с ПП-ДБ, те управляваха заедно...Начинът им на мислене е един и същ. Прави ми лошо впечатление обаче, че в момента повече се говори за технология за съставяне на правителство, а не за целите му", каза той.

„Екзотична е формулата за правителство на малцинството (каквото намерение обяви Бойко Борисов в началото на седмицата - бел. ред.)“, смята още Гуцанов, но заяви, че трябва да има диалог между партиите.

Според него президентът е направил едни хубави консултации и е дал достатъчно време за разговори на партиите преди връчването на първия мандат. Президентът освен това проявил толерантност към политическите партии, не спести похвалите си към Радев Гуцанов, каквато е новата линия на временното партийно ръководство, след като Корнелия Нинова отстъпи властта. 

"Никой не се е обръщал срещу г-жа Нинова, не знам защо някой започна да говори за преврати. Г-жа Нинова си даде оставката", поиска отново да уточни и днес Борислав Гуцанов.

"Не сте чули от мен да говоря срещу президентската институция през всичките тези години", реагира на забележка на водещата Мария Цънцарова, че сега говори различни неща от тези, зад които е заставал доскоро като част от ръководството, приближено до Нинова.

На 27 юли на Бузлуджа ще дадем големия знак за лявото обединение, обеща още той.

На въпрос дали искат да върнат обратно в БСП фигури като Георги Гергов, Кирил Добрев или да привлекат Ваня Григорова, той обяви, че всеки има място в БСП, стига да не се преминават определени граници. Всеки бил си взел поуката от това, което се случило. Сега трявало да се направят нужните компромиси, за да има нещо добро. Трябвало "да се затворят старите страници и да се върви напред".