Контролната комисия на БСП реши, че Корнелия Нинова не може да се кандидатира за председател на партията за още един мандат. Освен това са ревизирани няколко решения, взети по времето, когато тя бе водач на формацията.

Всеки социалист, който е бил или е председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и на БСП, както и на ОбКК, РКК, ГКК и ОПКК два последователни пълни мандата, вторият от който към началото на отчетно-изборната кампания 2024 г., не може да бъде избиран отново на същата позиция в отчети и избори 2024 г.

Това реши на свое заседание на "Позитано" 20 в условия на наличен кворум и в присъствието на 18 от 31 членове Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП, съобщи днес пресцентърът на партията.

В тази връзка, Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП.

Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова.

Това реши още комисията с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“, се посочва още в информацията.

ОПКК напомня още, че два последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. Решението на ОПКК ще бъде изпратено до всички социалисти в страната, като заедно с мотивите си то е задължително за изпълнение.

Контролната комисия на БСП днес се произнесе и по няколко регионални казуса.

По жалбите на Иван Таков и група социалисти от София комисията решила, че заседанието на Националния съвет на БСП от 25 февруари 2024 г. е проведено без кворум и решенията му са нелегитимни и унищожаеми, взети в нарушение на Устава на БСП.

С решението си Комисията указва подробно кой е легитимният председател на София, както и на районните организации, кой ще провежда пълния цикъл в столицата и какво се случва с решенията, които са взети като следствие от нелегитимното заседание на НС на БСП.

Сходни са решенията и за организацията в Бургас, отново взети от НС на 25 февруари тази година.

ОПКК се произнесе и по жалба на Свилен Атанасов от Плевен, като отменя нелегитимно свикано заседание на общинската конференция в Плевен. При разглеждането на жалбата контролната комисия се е натъкнала на тежки нарушения и създадени документи за решение на ИБ на НС на БСП, които не са обсъждани и никога не са стояли в дневния ред на ИБ и НС. ОПКК иска ИБ да установи кой и как е създал документ с невярно съдържание, на основание на който в Плевен делегатите на Конференцията са заседавали и настоява ИБ да наложи минимум мярка за партийно въздействие "разграничаване от конкретните действия на социалист".

Комисията излиза и с призив към НС на БСП да бъде уточнен съставът му, както и препоръки по провеждане на пълния цикъл отчети и избори в БСП.

Междувременно, от Столичната организация на партията изпратиха съобщение, че Иван Таков е възстановен като председател на БСП-София.

Решението за налагане на предсрочен отчетно-изборен цикъл в Градската организация на БСП в София е взето без кворум на Националния съвет и е нелегитимно. Това означава, че председател на БСП - София отново е Иван Таков, а съставът на Градския съвет - колективния ръководен орган в София, както и преседателите на 24-те районни организаци остават същите от преди нелегитимно взетото решение на Националния съвет, се посочва в информацията.

"Рано или късно справедливостта тържествува, коментира Иван Таков. - В нашия случай доста закъсня, но се радвам, че все пак се случи. Повече от три месеца чакаме това заседание и неговите решения. Нито за миг не съм се съмнявал, че правото и истината са на наша страна. Целият този грубо нагласен сценарий с решението на Националния съвет без кворум и последвалата акция на ликвидаторите доведе до катастрофата на БСП на изборите на 9 юни. Виждам обаче, че партията не е загубила напълно съпротивителните си сили и чувството си за самосъхранение. Това ми дава вяра, че с много работа оттук нататък, всички заедно ще успеем да я възстановим и БСП скоро отново ще бъде един от основните фактори в политическия живот в държавата".

Решението на ОПКК за Градската организация в София влиза в сила веднага. Това означава, че още от понеделник Иван Таков, Градският съвет и Изпълнителното бюро в състава си от преди нелегитимното решение на НС, продължават работата си в централата на ул. "Леге" №10.

Припомняме, че през април за председател на БСП-София бе избрана Диана Тонова. Това според ОПКК е станало в разрез с правилата. Затова и сега Иван Таков е възстановен на позицията.

След изборите на 9 юни Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП. Този път обаче тя не се оказа формална. Доскорошни съратници на Нинова начело с Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов поеха ръководството, като се дистанцираха от нея.

Както Клуб Z съобщи, в момента парламентарната група на „БСП за България“ е разделена в съотношение 11 на 7 в полза на групата на Зафиров и Гуцанов срещу тази около Нинова.