Изборът на Даниил Видински за патриарх не се прие еднопосочно, както пролича в някои от първите реакции, някои от които силно негативни. 

Нямаше официално обявяване на новия патриарх. Демонстрация ли е?

Стана ясно и че говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприян е напуснал сградата малко след съобщението за резултата. Преди 10 дни беше изпратена официална програма от Синода. В нея беше посочено, че в 14,30 ч. името на новия глава на БПЦ ще бъде официално обявено. Трибуната обаче остана празна.  Митрополит Киприян само каза за Нова тв, че процедурата е била спазена.

„Липсата на официално обявяване на името на новия български патриарх е демонстрация. В момента се избира един отявлен привърженик на позиция, която не е доминираща в голяма част от нашето духовенство”. Това заяви историкът и културолог проф. Веселина Вачкова по Нова тв.

Според нея за православния свят изборът на патриарх никога не е бил толкова важен. 

„Забавянето в церемониала обикновено означава ауфтакт – една власт налага минута мълчание. Да помислим какво се случи. За пръв път това се случва в нашата Църква”, каза проф. Вачкова. 

Според нея монахът Даниил е носител на тази духовност и аскетичност, която липсва на хората. "Народът иска духовност”, допълни Вачкова.

Историкът Христо Матанов сподели, че не е очаквал този избор.

"Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана. Не вярвам в колективния разум на Църковно-изборния събор. Става въпрос за борба на лобита", поясни специалистът по средновековна българска и балканска история. 

Според него старозагорският митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх, е усещал, че между Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.

Дали монашеският подвиг ще е достатъчен, за да се справи Даниил с предизвикателствата

Проф. Матанов обясни, че новия патриарх го очакват доста предизвикателства.

"Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях. Първото е геополитическата ситуация. Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън. А неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела”, подчерта Матанов. 

„И православният свят е доста разделен в момента. Голяма е делегацията на вселенския патриарх Вартоломей. Доста символично са представени някои църкви – руската, например”, каза доц. Тони Николов.

Като по учебник на КГБ

Архимандрит Никанор,  игумен на Църногорския (Гигинския) манастир обяви, че напуска  Българската православна църква."КАТО ПО УЧЕБНИК НА КГБ!

"Патриарх Даниил Български, да ви е честит!
МОЯТ ПАТРИАРХ ОТ ДНЕС СЕ КАЗВА ВАРТОЛОМЕЙ Ι
Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!"

Горан Благоев беше с лаконичен коментар:

Радост във "Възраждане"

"Българската православна църква вече е в добри ръце! Светейшият ни патриарх Даниил отдавна е доказал, че е смел човек, че е смирен и в същото време непоколебим духовник! Имаме огромна нужда именно от такива водачи!", обяви новият евродепутат от "Възраждане" и доскорошен водещ в БНР, критикуван за прокремълските си позиции, Петър Волгин.

В същата тоналност реагира и лидерът на "Възраждане".

"Имаме избран нов патриарх - доскорошния видински митрополит Даниил! Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни!", написа Костадин Костадинов, също във фейсбук.

Румен Радев: Вярващите се нуждаят от единство

"Вярващите се нуждаят първо, когато говорим за нашата църква, от единствено на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ."

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Вицепрезидентката: Избрахме един достоен патриарх

"И тримата кандидати бяха много достойни. Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая "На добър час!".

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Познавам го от общи инициативи. Това е човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му, много интелигентен човек", каза Йотова. 

Тя пожела на новия български патриарх да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ.

Сигурна съм, че от неговата уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците, каза още Илияна Йотова. 

Главчев: Вярващите се нуждаят от обединител като Неофит

"Вярващите се нуждаят се от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит, Бог да го прости", коментира служебният премиер Димитър Главчев.

На въпрос достоен избор ли направи Българската православна църква, премиерът отговори: „След като е канонично одобрен, няма какво друго да кажем“. 

„Държавата не би трябвало да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено. Там през историята е характерно известно приближаване. Аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза още Димитър Главчев. 

Борисов се хвали с ордена от Вартоломей

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избра да се похвали, че е награден от Вселенския патриарх Вартоломей, но замълча първоначално за избора на новия патриарх. 

Главният мюфтия: "Надявам се, че ще води БПЦ разумно и мъдро"

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи честити избора на нов български патриарх - Даниил.

„Надявам се, че той ще продължи да управлява Българската православна църква разумно и мъдро”, каза Хаджи.

Той изтъкна, че Църквата не може да остане без патриарх. „Животът е временен, всеки от нас ще го напусне”, каза Хаджи. Той изтъкна добрите контакти между ръководството на православната и на мюсюлманската общност в страната.

„Досега имахме много добри отношения с БПЦ по много въпроси, които засягат младежите на България. Те имат нужда да се върнат към изконните ценности. Това, което виждаме – управлението на автомобил след употреба на наркотици, на алкохол, нанесоха много големи щети на българското общество, на психиката му. Българската младеж има нужда да се върне към религиозните ценности, за да се върне към традициите на нашите предци”, допълни Мустафа Хаджи.

Поздрав от еврейската общност

„Искам да отправя моите поздравления и пожелания към новия български патриарх, и всички български православни християни”, коментира от синагогата в София председателят на Централния изрялтянски духовен съвет Максим Делчев.