Европейската комисия обвини американския технологичен гигант Meta, изпращайки му предварителна констатация, че рекламният модел на компанията "плати или се съгласи" не отговаря на Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA).

Изборът принуждава потребителите да се съгласят с комбинирането на личните им данни и не им предоставя възможността за по-малко персонализирана, но равностойна версия на социалните мрежи на Meta, смята ЕК.

За да се гарантира спазването на законодателството потребителите, които не са се съгласили, все пак трябва да получат достъп до еквивалентна услуга, използваща по-малко личните им данни, в случая за персонализиране на рекламите, отбелязва комисията в прессъобщението си.

Собственикът на "Фейсбук" може да се защити като проучи документите в разследващото досие на ЕК и отговори писмено на предварителните ѝ констатации. Брюксел ще приключи разследването си в рамките на 12 месеца от откриването на производството на 25 март 2024 година.

Комисията може да наложи глоба до 10 % от глобалния годишен оборот на компанията. Санкцията достига до 20 на сто при повторно нарушение. А при систематично неспазване на изискванията ЕК има правомощията да приеме допълнителни средства за защита, като задължи компанията да продаде бизнес или части от него, или да забрани придобиването на допълнителни услуги, свързани със системното неспазване.

"Според предварителното ни становище бизнес моделът на Meta "Плати или се съгласи" е в нарушение на Законодателния акт за цифровите пазари (ЗАЦП). ЗАЦП съществува, за да даде на потребителите силата да решават как да се използват техните данни и да гарантира, че иновативните компании могат да се конкурират на равни начала с технологичните гиганти за достъп до данните", заяви комисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Миналата седмица пазарните регулатори обвиниха Apple, че не спазва европейските антитръстови правила. Това беше първата подобна процедура на ЕК по Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA). Решението може да доведе до сериозна глоба за производителя на iphone, който е изправен и пред друго разследване за нови такси, наложени на разработчиците на приложения.

Американският "Ню Йорк Таймс" коментира обвинението срещу Apple по следния начин:

"Правилата на ЕС заплашват да фрагментират световния технологичен пазар, като компаниите отлагат пускането на определени продукти и услуги поради опасения, свързани с регулациите. Миналата седмица Apple заяви, че няма да публикува актуализация на софтуера за потребителите на iphone в ЕС, включваща нови функции от изкуствен интелект, поради "регулаторната несигурност"."