Тв продуцентът Нико Тупарев остава окончателно на свобода, без мярка за неотклонение. Това стана след като Софийската апелативна прокуратура се отказа от искането на колегите си от градската прокуратура Тупарев все пак да бъде задържан.

Още в самото начало на разследването са допуснати три групи груби нарушения.

Първата около начина, по който е повдигнато обвинението на Тупарев. Втората група нарушения е при изпращането на призовката, а третата – е около начина, по който е съставен документът, с който продуцентът придобива качество на обвиняем.

Преди дни първата инстанция, Софийският градски съд, не постанови мярка за неотклонение на Никола Тупарев, като посочи, че той следва да бъде незабавно освободен от ареста. След това решение временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на цялостна проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров след първоначалния провал по делото срещу Нико Тупарев.

Тв продуцентът беше обвинен за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година е присвоил пари – собственост на фирма, в която е съдружник. Според обвинението става дума за 1,441 млн. лв. 

Тупарев: Мен ме е страх от прокуратурата, не се чувствам защитен

Сутринта пред БНР Тупарев коментира, че прокурорът Франтишек или има лична мотивация срещу него, или е болен човек. А превръщането на един граждански спор в наказателен е "бухалка".

"Мен лично ме е страх от прокуратурата. Аз не се чувствам защитен", каза той.

Той допуска, че е възможно Франтишек по някакъв начин да е мотивиран.

"Защо този човек продължава при положение, че е ясно, че няма нищо, няма извършено престъпление? Ако не е мотивиран по някакъв начин, което е отвратително - така се руши имиджът на институции в България (...). Надали има институция с по-нисък рейтинг от прокуратурата. Главният прокурор трябва да мисли как това да се промени в обществото. (...) Франтишек трябва да си дава сметка, че не неговото его е важно. Когато си на такава работа, ти не трябва да се водиш от лични подбуди. Ти боравиш със съдбите на хората. Как да има доверие към институцията, след като някой си позволява това. Или този човек има лична мотивация и използва прокуратурата, или той е болен човек, на който трябва да се помогне, защото е вреден за обществото", заяви още Нико Тупарев.

Проблемът е личностен, смята Тупарев. Той добави, че "може би г-н Франтишек просто е болен човек. Може би има нещо, което не му позволява да види обективно нещата".

Продуцентът обясни, че неговият дял във фирмата е 85%, а този на съдружника му Александър Тошев е 15%, но той е бил неин управител. Той посочи, че двамата са се разбрали. И гражданският спор вече е затворен, каза Тупарев.

Той все пак не смята, че някой има интерес да му вземе бизнеса.