"Ахмед Доган вече го няма. Неговият период приключи."

Така Рафет Улутюрк, председател на изселническата организация "Бултюрк", базирана в Истанбул, коментира пред БНР процесите, които текат в Движението за права и свободи. 

"Ахмед Доган управлява ДПС от 35 години с кукли. Той си помисли (за Пеевски - бел.ред), че е Касим Дал, Лютви Местан, Карадайъ...", обясни той.

Рафет Улутюрк, който не е спеставял критики към ръководството на ДПС и към Пеевски, сега обяви, че го поздравява.  "Той казва: "Аз съм председател, аз ще управлявам. Доган е дал партията на Пеевски, сега той е председателят", добави той.

След което изрази разочарованието си от Джевдет Чакъров и попита къде е той. 

"Къде е съпредседателят? Виждате ли го някъде? Няма го никъде не е той. Уж е лидер, но не излезе никъде."

И добави по отношение на депутати и ръководството на ДПС: "Те така са свикнали, чакат заповеди от Доган".

Попитан как гледа на изключването на Рамадан Аталай той коментира: "Той от 30 години е депутат, какво е направил...От Силистра е, а става депутат от Пловдив..."

"Всички са кукли", повтори няколко пъти Рафет Улутюрк. Както и че периодът на Ахмед Доган е приключил.

Две трети от депутатите са с Пеевски, дали е с пари, с нещо друго.., констатира той. "Доган вече си няма партия", смята той.

После критично попита и какво е направил досега почетният председател на ДПС, "никой не е отишъл да обясни". Той се оказа и скептичен, че Доган ще може да си върне контрола в партията. 

"Доган да го е виждал някой да говори по митинги? От 10 години само снимката му разнасят. Не може да излезе по селата. А ако излезе, ще го заплюят", смята Рафет Улутюрк.

Според него със сегашните процеси ДПС става "партия, като всички останали".

За голям проблем той смята, че нито една българска партия не се занимава с проблемите на турците по селата. Това била и причината за успеха на ДПС в районите с компактно турско население. 

"В Кърджали на първо място поставят българите. А после ДПС отива по селата и вика: "Ей, българите ще ви сменят имената". Хората са в селата, не знаят какво става в София", посочи той.

"ДПС не е етническа партия. Българските партии са етнически. Нито една българска партия не взима турците при себе си. Нито един зам.-председател на друга партия не е турчин", репликира той по повод определения, че Движението е етническа политическа формация. 

И добави, че по селата хората все още са плашени с Възродителния процес. 

"Няма една българска партия да отиде и да каже, че това време е минало". 

Добави, че отношението на партиите не само към етническите турци, но към всички българските граждани не е много по-различно.

"В България проблемът е, че партиите не работят за българските граждани", заключи той.