Софийският градски съд наложи присъда от 9 години на 19-годишния Адриян Антонов, който блъсна и уби на бул. "Сливница" Анна-Мария Малчева (24) и Явор Стоянов (23 г.). След това веднага я намали с 1/3. Така тийнейджърът, който почти се разплака и каза, че се разкайва, ще лежи 6 г., от които ще бъдат приспаднати 72-часовото му задържане от прокурор, както и излежаните после около 2 месеца с постоянен арест.

"Съзнаваме чудовищната трагедия, с която трябва да живеят наследниците на загиналите. Както и чудовищната вина, с която трябва да живее подсъдимият - че е причинил смъртта на двама млади души. За съжаление, никой съд нищо не може да направи за това", бяха думите на съдия Биляна Вранчева.

Тя припомни, че в конкретния случай законодателят е предвидил наказание от 3 до 15 г. и при баланс на смекчаващите и утежняващите вината обстоятелства налага средния размер - 9 години. Адриян ще бъде 9 години без книжка, а и има да заплаща малко под 8000 лв. разноски на СДВР за експертизи ( в рамките на това дело близките не водеха частни искове - за пари, б.а.).

Съдийката специално посочи разкаянието на Адриян, като припомни, че това не са просто самопризнания - защото "има много случаи, в които виждаме самопризнания, но отсъства разкаяние".

„Знам, че най-лесно е да кажеш „съжалявам“. Но изключително много ме е срам от себе си – нямам очите да погледна тези семейства над краката си, защото знам, че аз съм причина за огромната болка. Истински се разкайвам за това, което съм направил.

Наистина се моля за снизходителност, знам, че съм виновеен и не бих забравил тази грешка никога в живота си“, каза в последната си дума тийнейджърът.

Как се развиха събитията преди това

По-рано прокуратурата поиска от съда "минимум 10 години". Като самото държавно обвинение отчете, че съдът трябва да го намали с 1/3.

Родителите и на двете жертви, както и един от частните обвинители поискаха от съда максимума, който в случая е 15 години.

Ужасяващата катастрофа стана малко след полунощ на 7 срещу 8 май 2023 г.

Делото имаше едно единствено заседание - на 19 юни, т.г. На него Адриян направи пълни самопризнания и пожела да върви по съкратената процедура.

Това е стимул за подсъдимите, но в замяна задължава съда при неумишлени престъпления – каквото е настоящото, да намалява автоматично наказанието с 1/3.

Буквално с книжка от дни, младият мъж е карал със 106 км/ч, когато блъсна фатално и двамата върху „зебра“ на бул. „Сливница“ в София, стана ясно от експертизите. При това той е поддържал тази скорост поне половин километър.

Днес представителят на държавното обвинение отчете смекчаващи вината обстоятелства - чистото съдебно минало и добрите характеристични данни на Адриян.

От друга страна следва да се отчете, че е управлявал в условията на градска среда, в тъмната част, по един обичайно оживен и натоварен булевард, който граничи с жилищни квартали и сгради и по който са налични пешеходни пътеки и спирки на градския транспорт. Все обстоятелства, които е следвало да бъдат съобразени.

Младият водач не е предприели никакви действия за намаляване и спиране. Макар и самата прокуратура да отчете, че видимо подсъдимият се разкайва искрено и е осъзнал стореното - отнемайки живота на двама млади души, той е извършил две нарушения: многократно превишената скорост и неспирането.

Преди делото пред съда имаше поредно мероприятие на хора - близки на жертви и пострадали от катастрофи, които настояваха за справедливост.

Преди да се премине към финалните пледоарии, днес съдът допусна да говорят за децата си и двете майки - Анна на Явор и Десислава на Анна-Мария. А по-късно и бащите им казаха по няколко думи.

"Тези джигити и тези убийци… Сигурно и вие сте родители... Аз как да повярвам в правосъдието?! Какво да кажа на останалите, какъв пример ще дадем?!

Аз, ако съм на негово място, аз ще поискам да ме осъдят максимално!

„За това нещо във Франция дават 30 години, в част от европейските страни – доживотен. Какво като е пял в хора и се държал добре“, каза Павлин Стоянов (преди това свидетели описаха Адриян като добро момче, посещаващо евангелска църква).

Петър Малчев - баща на Анна-Мария, цитира:

„Любовта към виновния е жестокост към невинния.

И той настоя за предвидената максимална.

Защитата: имаме съвина - двамата млади са били пийнали

Димитър Марковски, както се очакваше, акцентира, че секунда и нещо преди сблъсъка покрай пешеходците е преминавал друг автомобил – „Нисан“. И смята, че това обяснява реакцията както на Адриян – че не ги е възприел, така и на жертвите, които пък не са видели него.

Той изреди и задължения на пешеходците според ЗДвП – че са длъжни да не пресичат при „ограничена видимост“. Той каза, че „сме изправени пред хипотезата на съвина“.

Адвокатът посочи още, че „малкото старо автомобилче“ има много влошена видимост.

"В тази зала няма щастливи хора, уважаеми съдии! Загинали са двама млади българи. Но тази трагедия не е насочена само към близките на пострадалите – насочена е и към подсъдимия, който трябва да чуе вашата експертиза."

По-нататък той посочи, че две химически експертизи са регистрирали употреба на алкохол – при Ани 1,85 промила и при Явор – 1,36. И макар законът да не задължава пешеходците да са трезви, по думите му - при тази концентрация "ние трябва ди си говорим за средна степен на алкохолно опиянение за Ани, а за Явор – обикновена към средна". Според Марковски има нарушение на координацията на движението, забавяне на реакциите, на самата походка, нарушения в мисленето и в преценката.

Марковски помоли съда да прояви индивидулен подход към индивидуализиране на наказанието. И даде доста примери – какви се целите на отлагането на наказанието (т.е. – на условната присъда).

Той каза, че в случая имаме искрено разкаяние и съжаление - дори още на първоначалната фаза, пред прокуратурата, когато Адриян не би могъл да ги симулира с цел да извлече по-ниско наказание.

На финала адвокатът заяви, че е изброил 10 смекчаващи вината обстоятелства.

"При това положение - предложение за 10 години и над 10 години наказание, това е предложение за съдебна саморазправа и вендета!"

Той предложи на съда "да стигне до горна граница 3 години, като отложи наказанието с максималния изпитателен срок - от 5 г."

И малко факти за самото ПТП

Сблъсъкът е бил такъв, че тялото на Явор е открито на 305 метра от мястото на удара.

Скромният „Форд Ка“, освен че е много стар, е и маломощен – по характеристики колата ускорява до 100 км/ч за 15,4 сек., защото е само 60 к.с. Дефакто, за да достигне скоростта от 106 км/ч, Адриян е натискал газта докрай и е карал така в продължение на много повече от 15 сек. – с педал докрай, с изключително високи обороти, с рев на двигателя, с пълната възможна мощност на автомобила, посочиха днес частните обвинители.

При посочената скорост е изминавал 30 метра всяка секунда

Колата е била на 252 м, когато двамата млади стъпват на пътното платно. Шесторна експертиза определя, че колата е била на 191 м от мястото на удара (6,5 сек преди сблъсъка), когато пешеходците вече са били видими за водача. В този момент дори при тази скорост ударът е бил предотвратим, ако младежът – едва навършил 18 г. и с книжка на 2 месеца, бе предприел спиране. Той обаче не е реагирал.

От страна на частните обвинители дадоха примери:

2,5 сек преди удара той се е намирал на 74 м от мястото – в този момент дори, ако беше с 83 км/ч, пак е можел да спре.

Вече на 53 м от мястото – 1,8 сек преди удара, все още ги е виждал и е имал възможност, ако се движеше например с над 60 км/ ч, да спре.

Минаващ покрай пешеходците „Нисан“ наистина е закрил временно видимостта на Адриян, но тя е била скрита само за половин секунда.

Над "зебрата", където блъска двамата, е имало работещ на мигаща жълта светлина (в този час) светофар, който маркира пешеходната пътека. Отделно от това мястото е било добре осветено.