Работодатели от Русе и региона се опитват да компенсират недостига на кадри, като наемат граждани от Индия, Бангладеш, Украйна, Молдова и Казахстан.

Това заявиха изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорката на дирекция "Бюро по труда" в крайдунавския град Йоана Терзиева, цитирани от БТА.

В Русе в момента работят около 40 граждани от страни извън Европейския съюз, които работят най-вече в предприятия от металообработващия и корабостроителния сектори.

"Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката. В регионален план се търсят предимно ниско и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти", обясни Милен Добрев.  

Според него причините за недостига на кадри са демографски. Миграцията на български специалисти в чужбина също допринася за проблема.

Йоана Терзиева каза, че в Русе има изключително търсене и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и на хора в строителството. По думите ѝ подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, като съществува най-голям недостиг на инженери. 

"Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор. Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите", каза още Терзиева.

Намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от административните процедури впоследствие, каза още директорката на русенското "Бюро по труда", цитирана от БТА.

В края на миналия месец от Националният борд по туризъм (НБТ) заявиха, че хотелите и ресторантите са без достатъчно персонал и не могат да осигурят нормалното протичане на летния туристически сезон. Те обвиняват за това забавения процес по издаване на работни визи за работници от трети страни и нуждата от значително повишаване на капацитета на консулските служби, обработващи документите.