Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни.

Този път причината бе присъствието му на неформална среща на Организацията на тюркските държави (ОТД), която се състоя на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. ОТД иска да даде статут на наблюдател на международно непризнатата Севернокипърска турска република (СКТР).

На 5 юли Орбан посети Москва и обсъди с руския президент Владимир Путин войната в Украйна.

И двете визити не са с мандата на ЕС, стана ясно от изявления и по двата повода на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. На 1 юли Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС за 6 месеца.

Участието на Орбан в срещата на ОТД е изключително в рамките на двустранните отношения между Унгария и тази организация, заяви Борел.

„Това, че в момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС, не води до никакво външно представителство на Съюза, отговорността за което е на председателя на Европейския съвет на ниво държавни ръководители и на върховния представител за външната политика на ниво министри“, изтъква той.

ЕС отхвърля опитите на ОТД да легитимира СКТР като наблюдател.

„Това решение, което предстои да бъде ратифицирано, е достойно за съжаление и противоречи на факта, че няколко членки на ОТД изразиха силна подкрепа за принципа на териториалната цялост и Хартата на ООН. ЕС нееднократно е давал ясно да се разбере, че признава единствено Република Кипър като субект на международното право, съгласно съответните решения на Съвета за сигурност на ООН“, казва в заключение Борел.

ОТД е основана през 2009 година.  Тя включва 4 държави – Турция, Азербайджан, Казахстан и Киргизстан. От 2018 г. Унгария има статута на наблюдател.