Бившият премиер на лейбъристите в Обединото кралство Тони Блеър призова настоящия министър-председател Киър Стармър да поддържа строг контрол върху миграцията. Именно така щял да "затвори пътищата" на популистката десница. Той отправи този коментар в интервю пред "Гардиън", визирайки отличното представяне на водената от Найджъл Фараж Реформистка партия, която спечели 14% от вота и пет места в Камарата на общините. За първи път евроскептикът влиза в долната камара на британския парламент - от осмия опит.

Все пак Блеър изтъква, че имиграцията трябва да се приветства заради ползите, които е донесла на страната, добавяйки, че "лудият" подход на Консервативната партия по въпроса е навредил на икономиката. 

"Прогресивните трябва да мислят за отговорите, но трябва да разберат какво правят популистите. Популистите обикновено не измислят оплакванията, а ги използват. Ако искате да затворите техните пътища за увеличаване на подкрепата, трябва да се справите с оплакванията. Ето защо Киър е абсолютно прав, като казва, че трябва да имаме контрол върху имиграцията. Това не означава да кажем, да не празнуваме добрия принос на имиграцията за тази страна, но трябва да имаме контрол".

Едно от първите действия на Стармър като министър-председател бе да се откаже миграционния план с Руанда, въз основа на който Великобритания щеше да изпраща на африканската държава бежанци и да разчита на местните власти да разглеждат молбите им за оставане. Мярката на консерваторите бе многократно "посечена" от британски съдилища, една от причините - спорната слава на Руанда като страна, зачитаща правата на човека. Парите от плана Стармър пренасочи към създаването на нов команден център за граничната сигурност.

Според Блеър правителството трябва "наистина сериозно" да се заеме с опазването на закона и реда и да действа много внимателно по културни въпроси, които се експлоатират от десницата. Бившият премиер, който участва в кампанията за оставане в ЕС на референдума през юни 2016 г., увери, че разбира предпазливостта на Стармър към сближаването с Европа след изборната катастрофа на партията през 2019 г.

"Напълно разбирам причината за предпазливостта. Просто трябва да се предприемат подобни действия стъпка по стъпка".

Въпреки че не може да предвиди дали Обединеното кралство някога ще се присъедини отново към единния пазар или митническия съюз, той каза, че "единственото нещо, в което съм абсолютно убеден, е, че Великобритания ще трябва да бъде част от политическото семейство на собствения си континент".

"Сега точно каква форма ще приеме то, не знам. Но много важно нещо, което страна като Великобритания трябва да осъзнае, тъй като ние сме станали много насочени навътре като страна, е, че през следващите две десетилетия ще имаме три гиганта в света – Америка, Китай, вероятно Индия. И единствената алтернатива, която всички други страни ще имат, е да бъдат в регионални групи, които ви дават колективно това, което няма да имате индивидуално".

Блеър посочи, че поддържа редовен контакт със Стармър.

"Наистина не давам съвети, но ако той иска да говорим за нещата, ние говорим за нещата. Бях толкова щастлив, че Лейбъристката партия най-накрая се завърна. Ако не е на власт, не може да направи нищо. Той изведе партията от най-лошото й поражение до една от най-великите й победи. В известен смисъл това е най-голямата победа, предвид предизвикателството", добави бившият премиер.