ЕС замрази процеса по присъединяването на Грузия броени месеци, след като предостави на страната статута на кандидат, пише „Политико“.

Новината съобщил Павел Херчински – посланикът на Съюза в Тбилиси. Това станало на събитие, посветено на разширяването на ЕС.

„За съжаление, процесът по присъединяването на Грузия, засега е спрян“, заявил според изданието дипломатът.

Решението е взето от лидерите на страните от ЕС през юни.

Това се случва, след като Западът осъди приетия в Грузия закон, според който финансираните със западни средства НПО и медии встраната ще бъдат маркирани като чужди агенти. Според критици и експерти законът наподобява този в Русия, който режгимът на Владимир Путин използва за разправа с противниците си.

Приемането на закона в Грузия предизвика многохилядни протести и сблъсъци с полицията. Опозиционни лидери бяха задържани и бити. ЕС и САЩ осъдиха насилието.

Според властите в Тбилиси т.нар. руски закон е необходим за борба с чуждото влияние. Безпокойство предизвиква и законът, орязващ правата на ЛГБТИК-общността, който според управниците е приет за борба с пропагандата в тази насока.

Решението на ЕС води и до спиране на финансовата помощ по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), отбелязал посланик Херчински. Засега Грузия ще се лиши от плащане в размер на 30 милиона евро.

Отделно ключови сектори като селското стопанство, винарството и други са силно зависими от финансиране по линия на европейски и американски агенции.