НАТО подпомага проект, чиято цел е да осигури безпроблемно пренасочване на интернет трафика от подводни кабели към сателитни системи в случай на атака, съобщи "Блумбърг".

Става дума за разработка на академици от САЩ, Исландия, Швеция и Швейцария, под шапката програмата на НАТО "Наука за мир и сигурност". Проектът е на стойност 2,5 млн. долара.

Интернет не е само социални мрежи и снимки на котки - от НАТО посочват, че почти целият интернет трафик на организацията преминава през подводните кабели, както и данни, които съставляват около $10 трилиона финансови транзакции.

Световната мрежа в момента зависи основно от огромни кабели, прекарани на дъното на световните океани. Макар да са големи и много здрави, те не са неуязвими - преди няколко години акули проядоха един от ключовите кабели за интернет на Виетнам и затрудниха трафика в страната за седмици.

Опасенията на НАТО обаче не са свързани с морската фауна - а с действията на държави като Русия, Китай и Северна Корея по време на криза. Това не е без прецедент - йеменските хути бяха заподозрени в увреждане на подводни кабели в Червено море, отговорни за 17% от глобалния интернет трафик през февруари. А през октомври Швеция заяви, че увреждането на подводен кабел в Балтийско море, свързващ Естония и Швеция, е умишлено.

Затова в следващите 2 години ще се тестват прототипи на система, която не само да подсигури трафика да минава през сателити, но и тази смяна да става бързо и без сериозни последствия. Част от проекта е да се изследват начини за по-ефективно откриване на заплахи за подводни кабели, за да се определи кога е необходимо пренасочване на трафика. Въпреки че операторите на кабелни мрежи могат да откриват смущения на кабел с точност до най-близкия километър, проектът цели да намали това до най-близкия метър. Това ще направи поправките много по-бързи.

Компанията от САЩ Viasat Inc., чиято сателитна интернет система беше хакната в деня на нахлуването на Русия в Украйна, е част от проекта. Космическата технологична компания Sierra Space Corp. и исландската компания за киберсигурност Syndis също участват.

Освен чисто технологичната страна на проекта, сериозен проблем ще е налице и заради различните регулации за интернет трафика по света.

Не само НАТО е наясно с тези опасности. Европейската комисия наскоро предупреди, че подводните кабели се нуждаят от подобрена сигурност и устойчивост с оглед нарастващото глобално напрежение.